Amellett, hogy a McLaren hazudozása nyomán kiszabott büntetésről is döntöttek tegnap Párizsban, a Nemzetközi Automobil Szövetség más ügyekkel is foglalkozott. Az ülés után távozóban Max Mosley az újságíróknak elmondta, sikerült elfogadni a Forma-1-es csapatok maximált költségvetéséről szóló tervezetet, részleteket azonban nem árult el.

“Minden úgy alakul, ahogy terveztük” – nyilatkozta az FIA elnöke. “Egy kicsit több mint 30 millió font lett, de sikeresek voltunk. E nélkül a jelenlegi gazdasági helyzetben nem lehet túlélni.”

Mosley elégedett

Mosley elégedett

Mosley elégedett


Korábban Mosley ragaszkodott az évi 30 millió fontos (42 millió dollár) összeghez, de a költségsapka bevezetést támogató csapatok is alacsonynak tartották az összeget, nagyjából 60 milliót tartottak elfogadhatónak.

Az sem világos egyelőre, hogy továbbra is csak mint alternatíva jelenik-e meg a szabályozás. A tervek szerint azok a csapatok, amelyek tartják magukat a maximalizált költségvetéshez, szabad kezet kapnának a fejlesztések során.

Mint a Forma-1 meghatározó alakja a Ferrari ellenezte a költségmaximalizálást, jelenleg a fenti összeg többszörösét költi az F1-es projektre. Ugyanakkor ennek nyomán számos újabb csapat érkezhet a sorozatba. A USGPE érkezése biztosra vehető, ugyanakkor ilyen feltételekkel a Prodrive (Aston Martin), a Lola és az iSport is beszállhat.