Megúszta a McLaren, hogy a Nemzetközi Automobil Szövetség Világtanácsa kizárja az idei Forma-1-es világbajnokságból, a wokingi istálló csupán három versenyre szóló, figyelmeztetésként értelmezhető felfüggesztett eltiltást kapott. Szerdára időzítette nyilatkozatát a Mercedes pénzügyi igazgatója is, aki még a döntés előtt arról beszélt, hogy a német gyárnak egyetlen cent megtakarítást sem jelentene, ha kiszállna a száguldó cirkuszból.

Ez a kényszer most biztosan nem fenyegeti a gyártót, a sorozatos botrányok után most kicsit fellélegezhetnek Stuttgartban, bár az anyacég Daimler első negyedéves pénzügyi adatai nem éppen biztatóak. Három hónap alatt 1,29 milliárd eurós veszteség keletkezett, szemben az előző év ugyanezen időszakának 1,33 milliárdos profitjával.

Több gyártó is elgondolkozott azon, érdemes-e tovább pénzt pumpálnia az autósportba, a Mercedesnél is voltak olyan hangok, hogy meg kellene fontolni a kiszállást a fejlesztésre kiadott hatalmas összegek miatt.

Hangsúlyozva, hogy a háromcsillagos márka sem “szent tehén”, Bodo Übber, a Daimler pénzügyi igazgatója szerint egyelőre szóba sem jöhet a Forma-1-ből való kilépés. “Minden évben megvizsgáljuk Forma-1-es kötelezettségeinket” – idézte Übbert az AP. “Ha most azonnal kiszállnánk, azzal egyetlen centet sem tudnánk megspórolni, szerződéseink ugyanis hosszú távra szólnak.”