Viszonylag olcsón megúszta a McLaren, hogy Melbourne-ben megpróbálta átverni a versenybírókat. Szerdán, a Nemzetközi Automobil Szövetség Világtanácsa a meghallgatásra egyedül érkezett csapatfőnök, Martin Whitmarsh kikérdezése után úgy döntött, hogy a wokingi istálló három versenyre szóló eltiltást kap, az ítélet végrehajtását azonban 12 hónapra felfüggesztette.

Benne volt a pakliban, hogy a korábbi kémbotrány miatt, visszaesőként súlyos büntetést kap a McLaren, ettől tartott korábban Bernie Ecclestone is. Önmagában a háromversenyes eltiltás komoly ítélet, ám a felfüggesztéssel megmenekült a McLaren attól, hogy akár egy futamot is ki kelljen hagynia. Mostantól számított egy évig viszont nem sértheti meg a szabályokat a csapat, ellenkező esetben hatályba lép a büntetés.

Az FIA a felfüggesztést a McLaren, de különösen Martin Whitmarsh viselkedésével indokolta, a csapat nyilvánosan kért elnézést az eset miatt, később pedig a csapatfőnök is őszinte levélben fordult a Világtanács tagjaihoz, bocsánatért esedezve.

“Tekintettel arra az őszinte és nyitott magatartásra, amellyel Martin Whitmarsh, a McLaren csapatfőnöke a tárgyalásra érkezett, valamint figyelembe véve az istállónál véghez vitt személyi és felfogásbeli változtatásokat, a Nemzetközi Automobil Szövetség Világtanácsa úgy döntött, hogy felfüggeszti a meghatározott büntetést” – írta közleményében az FIA. “Az ítélet értelmében a csapat a Forma-1-es világbajnokság három versenyén nem vehet részt, de csak abban az esetben lesz hatályos, amennyiben az ügy kapcsán újabb tényekre derül fény, illetve a csapat ismételten összeütközésbe kerül a Nemzetközi Sportkódex 151c paragrafusával.”