Ha nem szól közbe a sertésinfluenza, a Spanyol Nagydíjjal jövő héten elindul a Forma-1 európai idénye. Összesen két olyan csapat van, amely nemhogy ki sem próbálta még az idei esztendő újítását, a rövid ideig pluszerőt biztosító mozgásienergia-visszanyerő rendszert, de tervei sincsenek a bevezetésére.

A Toyota már tavaly úgy nyilatkozott, hogy valószínűleg KERS nélkül kezdi a 2009-es idényt, az eddigi eredmények alapján nem is tervezi, hogy pénzt öljön bele. “Jelenleg semmilyen szinten nem számolunk a KERS-szel” – jelentette ki Timo Glock.

Hasonló állásponton van a Kínában kettős győzelmet aratott Red Bull is, pedig a csapat elvben használhatná motorszállító partnere, a Renault által kifejlesztett rendszert. “Az összteljesítményt nézve nem érezzük úgy, hogy érdemes lenne helyet szorítani a KERS-nek” – mondta Christian Horner csapatfőnök. “Ez nem jelenti azt, hogy esetleg a jövőben nem próbáljuk ki, de rövid távon nincs rá szükségünk.”

Mások kivárásra játszanak, nem utasítják el zsigerből a rendszer bevezetését. A Toro Rosso, a Force India és a Brawn is elemzi az eddigi eredményeket, ők adott esetben használhatnák motorszállító partnereik, a Ferrari, illetve a Mercedes fejlesztéseit. Dolgozik saját rendszerén a Williams is, a kék-fehérek egyedi lendkerekes konstrukciót készítenek.