Már-már gyakori vendégnek számít a McLaren az FIA Motorsport Világtanácsa előtt, amely 2007-ben súlyos büntetéssel sújtotta a wokingi istállót. Két esztendővel ezelőtt a Világtanács bizonyítottnak látta, hogy a McLaren illetéktelen eszközökkel megszerezte a Ferrari autójának terveit és ezeket fel is használta saját gépe fejlesztéséhez. Összesen százmillió dollárjába került az eset a McLarennek, valamint kizárták a konstruktőri pontvadászatból is.

Az indoklásban elhangzott, hogy az istálló tettével rossz színben tüntette fel a sportágat, ez alapján pedig nem sok jóra számíthat a csapat a szerdai tárgyaláson. Ezúttal azért kell a Világtanács elé járulnia a McLarennek, mert az idénynyitó Ausztrál Nagydíjon Lewis Hamilton és az azóta felfüggesztett Dave Ryan hazudott a versenybíróknak, első körben eredményesen, mert Jarno Trullit megfosztották harmadik helyétől.

Csakhogy a rádióbeszélgetések utólagos elemzése és egy Hamilton-elszólás nyomán kiderült, hogy a csapat állításával szemben Trulli nem direkt előzte meg a világbajnoki címvédőt, a bokszból érkezett az utasítás Hamilton számára, hogy engedje el az olaszt.

Ryant megtette bűnbaknak, de egyébként nyilvánosan elnézést kért a McLaren és maga Hamilton is, Martin Whitmarsh lemondását fontolgatta. A csapatfőnök most bejelentette, hogy egyedül, egyetlen ügyvéd nélkül utazik el a párizsi meghallgatásra, talán abban reménykedve, hogy így elnézőbb lesz a csapattal szemben a Világtanács.