Régóta cél a Forma-1-ben, hogy a csapatok minél kevesebb pénzt költsenek fejlesztésre, ennek szellemében születtek meg az idei szabályváltoztatások is. Elvben támogatnák a csapatok, hogy a jelenleg keret jellegűként megfogalmazott szabályok helyett a jövőben hivatalosan legyen meghatározva a költségplafon.

A Red Bull-os Christian Horner, a ferraris Stefano Domenicali, a renault-s Flavio Briatore, illetve a saját nevét viselő istállót irányító Ross Brawn cserélt eszmét az elképzelésekről Bahreinben. Mindannyian támogatják a költségek hivatalos maximalizálását, de a korrekt és folyamatos végrehajtásra is felhívták a figyelmet, fokozatosan húzhatják meg a határt a következő két-három idényes felkészülési időszakon át.

“Az utolsó dolog, amit szeretnék, hogy könyvelők döntsék el a világbajnokságot” – mondta Horner. “De jelenleg a költségek leszorítása a legfontosabb a Forma-1-ben.” Világos, egyértelmű limitet szeretnének a csapatok, hogy ne legyen mód eltérő szabályértelmezésre és kibúvókeresésre. Nem számítva a pilóták fizetését, az FIA által keretként meghatározott éves költségvetés jelenleg 42 millió dollár, ezen belül kellene maradniuk az istállóknak.

Brawn szerint a korlátozással nőne a mozgástér

Brawn szerint a korlátozással nőne a mozgástér


“Stratégiai kérdésről van szó, minden csapatot és motorgyártót érint, úgyhogy az utolsó pontig mindent világossá kell tennünk” – vélekedett Domenicali. “Igazság szerint mi nem annyira támogatjuk a szigorú korlátozást, akadnak ugyanis nehezen menedzselhető és uralható tételek, de abban mindenkivel egyetértettünk, hogy le kell faragnunk a kiadásokból.”

“Nem könnyű végrehajtani egy radikális vágást” – fejtegette Briatore. “Hiszem, hogy világos szabályra van szükségünk, amely a fejlesztés kezdetétől a végéig feketén-fehéren meghatároz mindent, hogy mindenki megértse. Egy év alatt nem lehet radikálisan visszafogni a költségeket, de a 2012-es idénynek már a limit tudatában lehetne nekifutni.”

Brawn úgy véli, a hivatalos plafon nagyobb mozgásteret is adna a csapatoknak. “Kezedben a pénz, amit elkölthetsz, te döntöd el, hogy mire fordítod. Ha nem akarod a KERS-be ölni, fejlesztesz mást. Számomra ez egyértelműen nagyobb kihívás annál, mint ha megmondják, mit szabad és mit nem szabad csinálni.”