A 2009-es Bahreini Nagydíjon Jenson Button megszerezte pályafutása negyedik, az idei év négy futamából pedig harmadik győzelmét. A Brawn GP angol pilótája ma bizonyította, hogy normális körülmények, biztonsági autó és eső nélkül is, nem az első sorból rajtolva is tud versenyt nyerni.

A Toyota nagy reményekkel készülhetett a mai futamra, de az első rajtsorból csak kis eredmény született: a pole-ból induló Jarno Trulli végül Sebastian Vettel mögött a harmadik helyen ért célba, míg TimoGlock, aki az első körökben még vezetett is egy darabig, csak a hetedikként ért be.

Négyből három - ennyi hüvelykujja nincs is

Négyből három – ennyi hüvelykujja nincs is

Négyből három – ennyi hüvelykujja nincs is


Lewis Hamilton minden különösebb esemény nélkül, biztos versenyzéssel lett a negyedik, egyet lépve előre az időmérőn elért eredményéhez képest.

A futam komolyabb incidensek és előzések nélkül zajlott, 2009-ben először a pozíciók többsége nem a pályán, hanem a bokszban cserélt gazdát. A stratégiák a szuperlágy és a közepes keverékű abroncsok legjobb ütemű felhasználásán dőltek el, a Brawn és Button találta meg az optimális megoldást, az angol az első kiállások után már végig biztosan vezetett. A csapat Barrichellónak is jó versenyt talált ki, a brazil három tervezett kiállás mellett is egy helyet lépett előre.

Négy helyet javított a rajthoz képest Kimi Räikkönen, aki ezzel meg is mentette a Ferrarit a végső szégyentől, azaz az eddig példátlan pontnélküliségtől. A finn hatodik helye nem rossz, de Felipe Massa futama már a legelső kanyarban elúszott: a rajt utáni lökdösődésben az első szárnyát épp Räikkönen jobb hátsó kereke rongálta meg, a kényszerű pluszkiállás miatt a brazil a mezőny végére is került.

Előzés nem sok volt

Előzés nem sok volt

Előzés nem sok volt


Bár többre vágyott, a renault-s Fernando Alonso végül a legutolsó pontszerző helyet csípte el.

A BMW Sauber eddigi történetének leggyengébb versenyét fejezte be: az egymás első szárnyait rögtön az első körben megrongáló Robert Kubica és Nick Heidfeld a 18. és 19. helyen ért ma célba, mögöttük egy autó sem volt. A 2009-re dédelgetett bajnoki álmok ezzel gyakorlatilag szerte is foszlottak Münchenben.

A versenyen egyetlen kieső volt, a futam vége előtt pár körrel Kubicával lökdösődő williamses, Kazuki Nakajima állt ki 9 körrel a leintést megelőzően, feltehetőleg az autó sérülése miatt.

A dobogósok nyilatkozatait itt olvashatod, a teljes hétvége eredményeit pedig itt találod!

Bahreini Nagydíj, Szahír, 2009.04.26.

  • Név
  • Csapat
  • Idő
  • Kör