A Bahreini Nagydíj időmérője igazi lutri lesz a harmadik szabadedzés eredményei alapján, ember legyen a talpán, aki meg képes tippelni, hogy ki juthat az első tízbe délután.

A mezőny újra másik arcát mutatta ma délelőtt Bahreinben. Lewis Hamilton már az edzés korai szakaszában óriási időt futott, aminek előbb csak a ferraris Felipe Massa tudott a közelébe férkőzni. A mclarenes kezdeti egy másodperces előnyét szépen elcsipegették a végére a ferrarisok, Nico Rosberg és Timo Glock, de a lényeg, hogy a két tavalyi élcsapat jól szerepelt.


A toyotás Glock phürroszi győzelmet aratott, ugyanis hiába futotta a legjobb időt, autója a vége előtt nem sokkal megadta magát hidraulikai vagy elektronikai probléma miatt a német kénytelen volt félreállni. A  Toyotánál komoly munka indulhat az időmérői hátrelévő szűk két órában.

Érdemes megjegyezni, hogy a ma délelőtti gyakorláson az első öt – Glock, Rosberg, Massa, Hamilton és Kimi Räikkönen – már Robert Kubica tavalyi pole-t érő ideje alá ereszkedett.

A top10-be befért még Nelsinho Piquet (6.), Kazuki Nakajima (8.) a másik Williamsszel és Jarno Trulli (9.) a másik Toyotával és mindkét BMW is.

Fernando Alonso a legutolsó percig az időtáblázat alján, a 20. helyen tanyázott két és fél, majd három másodperces hátránnyal, de a spanyol végül a 13. helyre kapaszkodott fel. A Brawnok ma nem mutattak sokat, Button és Barrichello csak a 15-16. helyet foglalták el.

A Toro Rossó-s Sebastien Bourdais nagyon rosszul járt, a francia az edzés nagy részét ugyanis a garázsban töltötte az autó meghibásodása miatt, amit nem is sikerült kijavítani a gyakorlás végéig.


Érdekes, hogy a nagy, 35 Celsius fok feletti hőség ellenére a pilóták arra panaszkodtak, hogy nehezen sikerül felmelegíteni a keményebbik, közepes keverékű abroncsokat. A Bridgestone szakemberei azzal magyarázzák a jelenséget, hogy a forró levegő nagyjából ritkább, így az autók aerodinamikai leszorítóereje is gyengébb, így pedig a gumikat is kisebb erő nyomja az aszfalthoz. További meglepetés, hogy a szuperlágy gumi a rövid etapokon sem jelent igazi előnyt. A csapatoknak nem lesz könnyű dolguk a holnapi gumistratégiával.

Az időmérő edzés ma délután 13 órakor kezdődik! 

Bahreini Nagydíj, 3. szabadedzés, Szahír, 2009.04.25.