Kemény hét vár Whitmarshékra

Kemény hét vár Whitmarshékra

A Lewis Hamilton és az azóta kirúgott sportigazgató, Dave Ryan melbourne-i és sepangi viselkedése, a sportbírók félrevezetése után a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) úgy döntött, hogy április 29-én a Motorsport Világtanács előtt teljeskörűen fel akarja tárni a történteket.

A McLaren a 2007-es kémügyhöz hasonlóan a sportszabályzat 151c pontját szegte meg a hazugságokkal, azaz a Forma-1 jó hírének ártottak. A jövő heti tárgyaláson az FIA súlyos büntetést is kiszabhat a csapatra, a milliós pénzbüntetéstől a futamoktól való eltiltáson keresztül egészen a konstruktőri bajnokságból való kizárásig terjed a skála.

A baj megelőzésére a csapatfőnök, Martin Whitmarsh már előre levélben kért bocsánatot, írja a Times. A lap szerint az FIA-elnöknek, Max Mosleynak címzett írásban Whitmarsh elismeri, hogy a csapat hibázott, és teljeskörűen bocsánatot kér minden érintettől.

A McLaren a lehetséges büntetések mellett egyéb negatív hatásokkal is számolhat a jövő keddi tárgyalás után: az ügy kikezdheti a Mercedes a csapat iránti elkötelezettségét, és arról is hallani, hogy több szponzor is elhagyná a csapatot, ha a tavalyelőtti kémügyben kiszabotthoz – 100 millió dolláros pénzbírság és a konstruktőri bajnokságból való kizárás – hasonló eredménnyel zárul a történet.