Briatore magára maradt

Briatore magára maradt

Flavio Briatore nehezen tér napirendre afelett, hogy a Brawn új szereplőként is meghatározó erő lett a Forma-1-ben. A Renault csapatfőnöke a FOTA következő ülésén, Bahrein után amellett érvel majd, hogy az újonc istállót zárják ki a televíziós jogdíjakból származó bevétel elosztásából, azon az alapon, hogy hivatalosan nem a Honda jogutódjaként lett bejegyezve.

Elméletileg valóban kizárható lenne a körből a Brawn, ám a FOTA-tagok múlt hónapban megszavazták, hogy segítség gyanánt a csapat is kaphasson a pénzből. Ebben a döntésben Briatore is benne volt, csakhogy azóta kiderült, hogy a diffúzordöntés miatt hét istállónak új fenéklemezt kell fejlesztenie, a Renault-vezér szerint pedig ennyi elegendő ahhoz, hogy visszavonják a támogatást.

Jelenleg Martin Whitmarsh, a McLaren csapatfőnöke tölti be a FOTA sportági munkacsoportjának elnöki tisztét, szerinte nagy hiba a pályán történtek miatt támadni az egységet. “Jelenleg teljes mellszélességgel támogatjuk a Brawnt” – fogalmazott Whitmarsh.

“Világos, hogy nemcsak részünkről, hanem a Mercedes felől is sok támogatást kapott a Brawn a téli tesztek alatt, felismertük annak fontosságát, hogy a csapat a Forma-1-ben maradjon. Kiderült ugyan, hogy nagyon versenyképesek, akár fájó is lehetne ez, ám ami jár, az jár. Most nyugalomra van szükség a FOTA-n belül, Bahrein után lesz egy ülés, mindenkinek le kellene higgadnia addig.”

Norbert Haug, a Mercedes sportigazgatója úgy véli, a csapatok is felelősek a kialakult helyzet miatt. “Meg tudom érteni Flaviót. De legyünk önkritikusak: elég precízen lettek megfogalmazva a szabályok? Csak az FIA feladata ez? Számomra nyilvánvaló, hogy nem. Ez egy olyan ügy, amelyben mindenki benne volt” – jelentette ki Haug.