A McLaren rég nem kezdte ennyire ziláltan az idényt, mint 2009-ben. Az autó gyenge, a melbourne-i hazugságbotránynak pedig komoly személyi következményei is adódtak.

A versenybírók félrevezetésének napvilágra kerülése után a csapat elbocsátotta a McLarent 35 éve szolgáló sportigazgatót, Dave Ryant. A Maláj Nagydíj után a márciusban kinevezett csapatfőnök, Martin Whitmarsh is benyújtotta lemondását.

“Felajánlottam a lemondásomat a versenyhétvégét követően, de a résztulajdonosok nagyvonalúan nem fogadták el, elnapolták a kérdést. A dolog végül az új vezérigazgató döntése lesz. Ha úgy látják a döntéshozók, hogy elfogadhatóan végzem a munkámat, akkor megtartanak, ha nem, nem, ez így helyes” – mondta az angol szakember.

Whitmarsh egyelőre marad

Whitmarsh egyelőre marad


Whitmarsh azért utalt új elnökre, mert tegnap a McLaren korábbi csapatfőnöke, Ron Dennis a Forma-1-es csapat vezérigazgatói posztjáról is lemondott, megszakítva ezzel minden kapcsolatot a McLaren versenyrészlegével. Whitmarsh szerint a személyi változások éreztetik hatásukat a csapatnál: “Hazudnék, ha azt mondanám, hogy ez nem gyengített meg bennünket” – hozzátéve azonban, hogy a McLarennél elég nagy a merítés ahhoz, hogy pótolni tudják az embereket.

Köztudott, hogy az FIA elnöke, Max Mosley és Ron Dennis finoman szólva is kölcsönös ellenszenvvel viseltettek egymás iránt, így a csapatfőnök arra is utalt, hogy elődje végleges távozásával talán egy kicsit rendeződhet a McLaren kapcsolata a felügyelőszervezettel:

“Úgy gondolom, hogy aki figyelemmel kísérte a McLaren és az FIA elmúlt évekbeli viszonyát, tudhatja, hogy egészségesebb lenne a korábbinál konstruktívabb kapcsolatot kialakítani.”

Ron Dennis távozása pártfogoltját, Lewis Hamiltont ugyan meglepte, de nem csodálkozott igazán, és a lépés nem is változtat kettejük viszonyán, állítja a világbajnok:

Hamilton sem tudott Dennis tervéről

Hamilton sem tudott Dennis tervéről


“Nem voltam csalódott, de egy kicsit meglepődtem, én sem hallottam erről előtte. Ugyanúgy meglepett a dolog, mint a csapat többi tagját. Ron hatalmas hajtóerőt jelentett az életemben, és most is kulcsszerepet játszik benne. Az újságírók már évek óta írogattak erről, és ő végül úgy látta jónak, hogy most távozzon, az okot én sem tudom, miért” – nyilatkozta Hamilton Kínában.