Ragaszkodnak a pontokhoz

Ragaszkodnak a pontokhoz

Az F1 gazdasági ura, Bernie Ecclestone tavaly késő ősszel kezdett kampányolni a világbajnokság pontrendszerének elvetése, és csak a győzelmek száma alapján való odaítélése mellett. A Forma-1-es csapatok szervezete, a FOTA is kidolgozott egy saját módosítási javaslatot, amely alapján szintén nagyobb hangsúlyt kapott volna a győzelem: ők a korábbi 10-8-6-5-4-3-2-1-es jutalmazás első három helyén változtattak volna, 12, 9 és 7 pontot adva az első háromnak.

A sportot felügyelő FIA nagy meglepetésre alig másfél héttel az idény kezdete előtt a csapatok tervezetét elutasítva a csak a győzelmeket figyelembe vevő rendszer azonnali bevezetése mellett döntött, de ezt a FOTA formai okra hivatkozva pár nap alatt meg is buktatta, így végül minden maradt a régiben 2009-re.

Bernie Ecclestone igen rossz néven vette ezt, és nemrég már kinyilatkoztatta, hogy a FOTA csinálhat bármit, 2010-re akkor is keresztülveri a változtatást. A csapatok sem mondtak le azonban a saját ötletükről.

“A FOTA álláspontja nem változott, továbbra is ezt támogatjuk, bár egyelőre vannak komolyabb kérdések is. Véleményem szerint a mi tervezetünk volt a legmegalapozottabb, hiszen közvélemény-kutatáson alapult, ezért ki is tartunk mellette” – mondta a FOTA az F1 sport- és nézői aspektusaival foglalkozó munkacsoportjának vezetője, a mclarenes Martin Whitmarsh.

A McLaren-főnök szerint a csapatok is egyetértettek vele, hogy a győzelem nagyobb hangsúlyt kapjon, de az Ecclestone-féle terv már túlzás volt:

“Általános vélekedés, hogy az előzéseket és a győzelemre törekvést jobban kellene ösztönözni, és a FOTA nagyon szakszerűen felmérte a nézők igényeit, akik változást szeretnének. A FOTA javaslata egy ésszerű kompromisszum volt. Ha ennél nagyobb súlyt kapna a győzelem, az idény felénél is eldőlhetne a bajnokság. Egyensúlyt kell találni: az egyes futamokon erősíteni kell a versenyt, de nem szabad ártani a teljes bajnokságnak” – magyarázta az angol szakember.