Semmibe vették őket

Semmibe vették őket

Az FIA tegnap Párizsban arról döntött, hogy a csapatok szervezete, a FOTA által elé terjesztett pontrendszer-módosítási javaslatot félredobva egy másik rendszert vezet be a 2009-es idény kezdete előtt másfél héttel. A Nemzetközi Automobil Szövetség arról is határozott, hogy a csapatok költségcsökkentő javaslatcsomagja helyett 2010-től önkéntes kiadási plafont vezet be a csapatok számára, amelynek vállalói teljes fejlesztési szabadságot kapnak majd.

A csapatok szervezete, a FOTA tavaly ősz óta dolgozik a Forma-1 jövőjét illető javaslatokon, a legutóbbi programcsomaggal nem egészen két hete álltak elő, de az FIA ezt úgy, ahogy volt, figyelmen kívül hagyta. A FOTA elnöke, a ferraris Luca di Montezemolo szavai alapján ezzel sikerült is őket jól felbosszantani.

“A FOTA szeretné csalódottságát és aggodalmát kifejezni az FIA Motorsport Világtanácsának  döntései, főleg azok önkényes és egyoldalú meghozatala miatt. A 2010-re a Forma-1 működtetésére az FIA által kidolgozott keretrendszer a feje tetejére állíthatja az F1-et és azokat az alapelveket, amelyek miatt ez az egyik legnépszerűbb sport. A mostani döntések meghozásának gyorsasága miatt ezután mindent meg kell tennünk, hogy megőrizzük a stabilitást, és ne ijeszthessék el a gyártókat, a szponzorokat és a közönséget a folyamatos változtatásokkal” – reagált az új szabályok bejelentésére a csapatok nevében Montezemolo.