Aki nem fizet, mehet, amerre lát

Aki nem fizet, mehet, amerre lát

A pilóták szervezete, a GPDA nemrég visszautasította, hogy a Forma-1-es versenyzők kifizessék a minden más sporthoz képest példátlanul magas díjú indulási engedélyeiket, az ún. szuperlicenceket. A versenyzők szerint az FIA-nak nem az ő zsebükben turkálva kellene feltöltenie a saját pénztárát.

Az FIA elnöke, Max Mosley sem enged azonban, a “fizessenek a gazdagok!” jellegű populista szólammal jó fogást talált a multimilliomos versenyzőkön. Azt mondja, hogy aki nem fizet, az mehet isten hírével, a Forma-1 senkinek sem kötelező.

“Az a pilóta, aki nem akarja, vagy nem engedheti meg magának, hogy kifizesse az F1-es szuperlicencet találhat sok más alternatívát. A Forma-1-en kívül számos olyan versenysorozat és bajnokság létezik, amelyekből egy profi versenyző jól, esetenként nagyon jól megélhet” – mondta Mosley.

“A Forma-1-ben résztvevő pilóták messze a legjobban fizetett motorsportversenyzők. Ezért ésszerűnek tűnik, hogy hozzájáruljanak az őket olyan jól eltartó sport biztonságára és működtetésére fordított összegekhez egy kis adóból leírható pénzzel. Nagyon remélem, hogy mindenki belátja az álláspontunk igazságosságát, és úgy dönt majd, hogy továbbra is a Forma-1-ben kíván versenyezni” – üzent a pilótáknak az elnök.  

A sportot felügyelő szervezet közlése szerint egyébként három versenyző már “megtört”, és kiváltotta a 2009-es szuperlicencet, de hogy ki voltak ezek, arról semmit nem árultak el, így ha rosszhiszeműek vagyunk, akár blöffnek is nézhetjük a dolgot.