Míg a Forma-1- történetének nagy részében a pilóták nem csak az F1-ben ültek autóba, hanem kipróbálták magukat a hegyiversenyektől kezdve a Le Mans-ig mindenfelé, mára ez teljesen eltűnt. A csapatok általában féltve őrzik a versenyzőiket, és amennyire csak tudják, távol tartják őket bármilyen más veszélyes tevékenységtől.

A háromszoros világbajnok, Niki Lauda szerint nincs ez így rendjén, a pilóták más sorozatokban is rajthoz állhatnának, és így a gazdasági válság idején egészen szürreálisnak tűnő fizetéseikért is jobban megdolgoznának. Az osztrák legenda szerint Lewis Hamilton és Sebastian Vettel is beugorhatna a Német Túraautó-bajnokságba (DTM).

“A mostani nehéz időkben a Mercedes versenyeztethetné Hamiltont, Vettelnek pedig a Red Bull-Audi vehetné hasznát.”

Lauda arra is emlékeztetett a német Focusnak adott interjújában, hogy az idény alatti tesztelés betiltásával a versenyzők 2009-től jóval kevesebb időt töltenek majd a pályán, így gyakorolhatnának, a DTM versenynaptára pedig alig ütközik a Forma-1-ével.

A DTM-ben egyébként már nagyon sok F1-es megfordult, Mika Häkkinen, Heinz-Harald Frentzen, Jean Alesi vagy épp Ralf Schumacher is versenyzett a sorozatban az elmúlt években, de eddig jellemzően csak a Forma-1-es karrierjük vége után váltottak a túraautókra.