Max Mosley a múlt héten pert nyert az őt öt prostituálttal leleplező lap, a News of the World ellen, a bulvárlap hamisan állította, hogy az FIA-elnök és partnereinek szado-mazo orgiája náci jelleű lett volna. Mosley-nak ez a második győzelme a botrány kirobbanása óta, hiszen június elején az FIA bizalmi szavazásán is többséget kapott.

Kit érdekel egy kis botrány?!

Az elnök a bírósági ügy után újra az F1-re szeretne koncentrálni. Bár állítása szerint augusztust a pihenésre szánja, szeptemberben már ott lesz az Olasz Nagydíjon Monzában. Bár eddig nem látták szívesen sehol, nem akartak
vele találkozni, és a botrány kirobbanása óta csak Monacóban jelent meg – de ott sem hivatalos minőségben -, ezután nem lesznek aggályai:

“Az az igazság, hogy egy felnőtt embert a legkevésbé sem érdekli más nemi élete. Nem beszédtéma. Amíg felnőttek között zajlik, a felek egyetértésével, senkit sem érdekel. A felnőttek nem törődnek ilyesmivel, akit meg mégis érdekel, azzal nem érdemes szóba állni” – mondta Mosley.

Maradni fog

Mindenki azt csinál otthon, amit akar

Mindenki azt csinál otthon, amit akar

Mindenki azt csinál otthon, amit akar


Bár a botrány kirobbanása idején Bernie Ecclestone azt jósolta, hogyha Mosley nem bukik meg a bizalmi szavazáson, akkor még egy terminusnak nekivág a poszton, az elnök azt most azt állítja, hogy 2009 őszén, mandátuma lejártakor nem kíván újra indulni.

“Az FIA-ban nagyon sokan mondogatják, hogy 2009-ben is jelöltetnem kellene magam. De én nem akarom, mert, hogy őszinte legyek, nem akarok már nap mint nap dolgozni járni. Sokan persze azt hiszik, hogy elég felvenni egy
zakót meg egy karszalagot, és máris az FIA elnöke lehet valaki, és lehet is így csinálni, de akkor nem az elnök kezében van az irányítás, hanem a főtitkáréban. Ha az ember szeretné befolyásolni a dolgokat, akkor borzalmasan sokat kell dolgoznia” – magyarázta az elnök.

Mosley az utódlásával kapcsolatban megemlítette a volt Ferrari-főnököt, Jean Todtot, aki szerinte alkalmas lenne a
feladatra, de nem hiszi róla igazán, hogy vágyna az FIA-elnök fizetés nélküli posztjára.

Rendteremtés vagy háború lesz?

Amíg Mosley marad, addig is lesz elég dolga, ugyanis Bernie Ecclestone és a csapatok kezdenek “elkanászodni” mostanában, igyekeznek az FIA fennhatósága alól minél jobban kikerülni, az elnök viszont fordítani akar ezen. Szerinte az F1 kereskedelmi jogait birtokló CVC csoport – Bernie Ecclestone munkaadói – szeretné eladni a számukra eddig nem túl jövedelmező csomagot, és ha jó ajánlatot kapnának, lépnének is. Mosley-nak azonban az FIA elnökeként vétójoga van az adásvétel kérdésében, az elnök azt tervezi, hogy ő nem erőlteti majd ezt, ha cserébe az F1 irányításából szépen lassan kivonul a CVC és Ecclestone.

Mosley az F1 zöldítését is tovább folytatná, a következő években szeretné elérni, hogy a Forma-1-et a száguldó cirkuszon kívüli emberek is hasznosnak lássák. A legfontosabb lépés a motorokra költött összegek csökkentése lehet, méghozzá úgy, hogy a fejlesztések befagyasztását feloldanák, de zöld irányt szabnának meg:

Összefognak

Összefognak

Összefognak


“A fejlesztést alapvetően a motorok irányába kellene fordítani [szemben például az aerodinamikával], így új technológiákkal lehetne kísérletezni. KERS, turbó generátorok, hővisszanyerés, olyasmik kellenének, amik az utcai autók szempontjából is hasznosak” – tűzte ki a célokat Mosley.

Hogy ezekből mit tud majd végigvinni, és hogy a ciklusa végére lesz-e még bármilyen hatalma az F1 felett, arra az idő majd választ, de az biztos, hogy Max Mosley visszatért.