Átvehetik az irányítást

Átvehetik az irányítást

Nem egyszer felmerült már korábban is, hogy a Mercedes szeretné teljesen lenyelni a McLarent, de ami eddig csak pletyka volt, az mától már “hivatalos”.

A Mercedes a McLaren cég részvényeinek 40 százalékát birtokolja jelenleg, további 15-15 százalék van Ron Dennis, és Mansour Ojjeh kezében, a maradék 30 százalék pedig a bahreini Mumtalakat csoport tulajdona. A McLaren F1 igazgatója, Martin Whitmarsh Hockenheimben ma elismerte, hogy a német cég szeretné részesedését növelni.

“Érdekes kérdés és dilemma a részvényesek számára, és persze egy kicsit a vezetést is érinti a dolog. De eléggé zavarna is, ha a Mercedes nem akarna megvásárolni minket. Úgy gondolom, hogy ez bizonyítja azt, hogy elkötelezettek irányunkban. Régóta komolyan részt vesznek a Forma-1-ben, sokat fektettek bele, így érthető és egészséges, hogy szeretnék megszerezni a teljes irányítást” – mondta Whitharsh.

A Mercedes 1995-ben lett a McLaren partnere, és mostanra az F1-ben részt vevő autógyártók közül egyedül ők nem birtokolnak teljesen gyári csapatot. Az esetleges felvásárlással kapcsolatban a Mercedes motorsportfőnöke, Norbert Haug azt hangsúlyozta, hogy nem a tulajdonjog a legfontosabb szempont az F1-ben.

“A lényeg a sikeresség. Nem az a kérdés, hogy ki hány százalékot birtokol, hanem az, hogy év végén hány pontja van a csapatnak. Eddig pedig gyártói viszonylatban kevés pénzért sok pontot szereztünk” – mondta a német szakember.