Riválist kap a GP2?

Riválist kap a GP2?

Az FIA mai párizsi ülésén a jövő évi versenynaptár mellett más kérdésekről is döntött. A szervezet bejelentése szerint pályázatot hirdetnek egy új, a Forma-1 támogatására létrehozandó versenysorozatra is.

“Ez a bajnokság a Forma-2 nevet viselné, és 2009-ben indulna. Viszonylag olcsó terepe lehetne a Forma-1-be tartó tehetségek kinevelésének. A remények szerint évente autónként nem kerülne többe 200 ezer eurónál” – állt az FIA közleményében.

Ami igazán érdekes ebben, az az, hogy a Forma-1-nek most is létezik egy közvetlen támogatószériája, a GP2. A Forma-2 fent megfogalmazott célja és formája ugyanaz lenne, mint a mostani sorozaté, csak egy kicsit olcsóbban. Hogy mi ennek az értelme?

Ha tekintetbe vesszük, hogy a GP2 Bernie Ecclestone tulajdona és teremtménye, máris világosabb a dolog. Az FIA – Max Mosley – ezen a téren is igyekszik függetleníteni magát Bernie-től. Hogy a nagy hatalmú kisember hogyan értékeli ezt a kihívást, egyelőre a jövő zenéje.

Ami biztos, hogy nem csak ezt, hanem egy másik hírt is le kell majd nyelnie ma, ugyanis az FIA – pontosabban a Motorsport Világtanács – arról is döntött, hogy átvilágítják a Forma-1 irányítására vonatkozó szabályozást, és az eredmények alapján változtatásokat is eszközölnek majd. Az F1 körüli hatalmi harc folytatódik.

“Az FIA széleskörű tárgyalásokba kezd a Forma-1-es csapatokkal, hogy megvizsgálja a hatékonyság növelésének lehetőségét, és a bajnokságban bevezetendő új technikai szabályokat. A Forma-1 irányítása is revízió alá kerül” – közölte a szervezet.  

A hét elején felröppent a hír, hogy az FIA a csapatok éves nevezési díját akár 150 százalékkal is megemeli 2009-re, de a mai tárgyalások után kiderült, hogy az összeg jövőre is az idei szinten marad.