Circuit de Spa-Francorchamps

A Belga Nagydíjat 1950 óta rendezik meg kisebb megszakításokkal, eddig összesen 53 alkalommal. A nagydíjat jelenleg az Ardennek hegységben fekvő spa-francorchamps-i pályán rendezik, mely Stavelot város egyik kerülete. 1970-ig 18 alkalommal rendezték meg a nagydíjat. A nagy sebességű pályán 1969-ben nem rendezhettek versenyt, mert túl gyorsnak és veszélyesnek találták.

1970-ben átépítették, és a pálya hossza 7 kilométerre rövidült. 1983-ben ismét ezen a pályán rendezték a Belga Nagydíjakat, 1971 és 1983 között Zolder és Nivelles adott otthont a futamoknak. Átépítések miatt 2006-ban elmaradt a Belga Nagydíj.

A pálya jelenleg

A pályát többször átépítették, 14 km-esről 7 kilométer hosszúságúra csökkentették, de így is a Forma-1 jelenlegi leghosszabb versenypályája maradt. Egyik legérdekesebb tulajdonsága a kiszámíthatatlan időjárás, így az is megeshet, hogy a pilóta a pálya egyik szakaszán napsütést, míg egy másik szakaszon borult eget és csúszós pályát tapasztal.

Versenyzők és rajongók körében szinte nincs olyan, aki nem szereti ezt a pályát. Az unalmas versenyek nagyon ritkák rajta. A legtöbb pilóta azt állítja, hogy az egyik legnehezebb pálya a japán Szuzuka mellett. A győzelemért sokan vívtak egymással emlékezetes csatákat, beleértve Ayrton Sennát; Michael Schumachert; Damon Hillt; Mika Häkkinent; Kimi Räikkönent és Lewis Hamiltont.

Belga Nagydíj 1

Eau Rouge

A pálya leghíresebb része az Eau Rouge-Radillon kanyarkombináció, a La Source hajtűkanyar után egy viszonylag meredek lejtő vezet a kanyarhoz, majd elérve a bal-jobb-bal kombinációt ismét egy nagyon meredek emelkedő következik. Ez a kanyar nagyon fontos, mert ezen a kanyaron múlhat az, hogy tud-e előzni a hosszú egyenes végén található Les Combes kanyarban.

Korábbi győztesek

2009 – Kimi Räikkönen
2008 – Felipe Massa
2007 – Kimi Räikkönen
2005 – Kimi Räikkönen
2004 – Kimi Räikkönen