A Bahrain International Circuit a 2004-es Forma-1 Bahreini Nagydíjjal nyitotta meg kapuit. A pálya megépítéséről szóló javaslatot Szalmán bin Hammád Ál Halífa királyi herceg, a bahreini autószövetség elnöke indította el.

A pálya vezetősége először attól tartott, hogy nem lesznek kész az építési munkálatokkal a 2004-es Forma-1-es nagydíjra, így kérvényezték, hogy a megnyitó verseny csak 2005-ben legyen. Bernie Ecclestone, a Forma-1 sorozat vezetője visszautasította ezt a kérést. A futam kezdetekor így a pálya még nem készült el teljesen, de ez nem zavarta meg a verseny lebonyolítását.

A versenypálya fő problémája az elhelyezkedése. Egy sivatag közepén épült, ezért a szervezők attól tartottak, hogy a szél a homokot a pályára hordva, megakadályozhatja a verseny lebonyolítását. Az építők ezt a problémát félig-meddig megoldották, a pálya környékén lévő homokot egy speciális anyaggal kötötték meg.

A száraz verseny szinte garantált, hiszen itt egy évben összesen 3-5 napon esik. 2005-ben és 2006 elején néhány csapat tesztelt is a pályán. 2005-ben csak a Ferrari, egy évvel később a Toro Rosso és a Honda is, mivel a szigetországban télen is meleg van, míg Európa nagy részén ilyenkor hideg és nedves az idő.

Mint az összes új pályát (Maláj Nagydíj, Kínai Nagydíj, Török Nagydíj) ezt is a német Hermann Tilke tervezte.

Eddigi győztesek

2009 – Jenson Button
2008 – Felipe Massa
2007 – Felipe Massa
2006 – Fernando Alonso
2005 – Fernando Alonso
2004 – Michael Schumacher