Nem tartozhat közéjük akárki

Nem tartozhat közéjük akárki

Az Autosport értesülései szerint az FIA a legmagasabb kategóriájú versenyzői engedély, a Forma-1-ben való részvételhez kötelező szuperlicenc díjának emelésére készül.

Tavalyig a Forma-1-es “jogosítvány” díja 1669 euró (kb. 430 ezer Ft) volt, plusz 447 euró (115 ezer Ft) az előző idényben szerzett minden bajnoki pont után. 2008-tól az FIA már 10 ezer euróra (2,5 millió Ft) emeli az alapdíjat, a pontonkénti összeget pedig 2000 euróra (500 ezer Ft).

Így a tavalyi világbajnok, Kimi Räikkönen nagyjából 30 ezer euró helyett idén már 230 ezret (kb. 60 millió Ft) fizethet a papírért. Az FIA komoly bevételnövekedést könyvelhet így el, mert, ha csapatonként csak egy tartalékpilótával számolunk is, akkor is 330 ezer eurót tesz zsebre csak az alapdíjakból, az előző idényben kiosztott bajnoki pontok után pedig összesen 1,4 milliót.

A jelentős emelést a szervezet nem okolta meg, de feltehetőleg a kevésbé tehetséges versenyzőket próbálják távol tartani a sporttól. Hogy ez mennyire életszerű, az már más kérdés.