“Ez a futam az 1998-as spa-i versenyhez mérhető. Ezt a versenyt felírjuk a kéménybe korommal” – Baka Gábor (vezess.hu).  

Közvetlenül a 2007-es Forma-1-es Világbajnokság Európai Nagydíjának rajtja előtt elkezdett esni az eső, ami miatt mindenki csúszkált a start után.  Többen megpördültek, teljesen összekavarodott a mezőny. Az első kör végén a legtöbben a bokszba hajtottak, hogy kereket cseréljenek. Markus Winkelhock, a Spyker versenyzője viszont az élre került, mivel ő volt az egyetlen, aki már a felvezető kör után a bokszba ment vizes pályákra való gumikért.

Szárazon még jó volt

Szárazon még jó volt


Az esőgumik ellenére a célegyenest követő kanyarban a vízátfolyás miatt kicsúszott Lewis Hamilton, a két Toro Rosso, Adrian Sutil és Jenson Button is, be is küldték a biztonsági autót. Hamilton autóját ezalatt egy traktorral visszaemelték a pályára és folytathatta a száguldást, de egy kör hátrányba került.  Az eső azonban tovább zuhogott, ezért a negyedik körben piros zászlóval megállították a versenyt. A szabályok alapján a versenyzők az aktuális sorrendben újra felsorakoztak a célegyenesben, és a szerelők hozzányúlhattak a versenyautókhoz, szinte mindenki gumit váltott.  

20 perc után a biztonsági autó mögött indult újra az Európa Nagydíj, de már szinte száraz pályán, mert az eső elállt. Hamilton a szabályok szerint megelőzhette a mezőnyt és ledolgozhatta körhátrányát és beállhatott utolsónak. Sőt, közben kiállt és száraz gumikat rakatott fel, mialatt mindenki esőgumival hajtott a száraz Nürburgringen. De ez nem jött be, mert a gumi nem melegedett fel eléggé, így újra le is körözték. Ezzel oda is lett a versenye. Hiába hajtott kegyetlenül, csak kilencedik lett.

Webber szállította a sikert a Red Bullnak

Webber szállította a sikert a Red Bullnak


Az élen ekkor sorra visszaelőzték Winkelhockot, Massa autózott Alonso előtt, míg Räikkönen a hetedik helyen tanyázott. Ám hamarosan Räikkönen kis hátránnyal felzárkózott a harmadik helyre. Üldözésbe is kezdett, de az autó nem bírta, 26 körrel a cél előtt meghibásodott a hidraulikus rendszer. Räikkönen tovább folytatta pechsorozatát Nürburgringen, hiszen 2003-ban és 2004-ben is motorhiba miatt esett ki, míg 2005-ben a McLaren felfüggesztése tört el.

Ekkor azt hihettük, Massa simán nyerhet, de az eső újra elkezdett esni a végén, Fernando Alonso pedig leckét adott a brazilnak esős vezetésből. Letolta a pályáról ellenfelét és megszerezte pályafutása 18. győzelmét. Kétszer össze is koccantak a küzdelem során. Később, a díjátadó előtt össze is vitatkoztak ezen a fiúk. Ki mit hogyan és miért tett vagy nem tett.

Fantasztikus versenyt futott Mark Webber, aki harmadikként állhatott fel a dobogóra. Csapattársa sem volt gyenge, hiszen David Coulthard 15 helyet javítva az ötödik helyig jutott. Jó hétvégt zárt a Red Bull. Kihasználva a káoszt, ezúttal is Alexander Wurz hozta a jó eredményt a Williamsnél, a végén majdnem megfogta Webbert is. Mindkét BMW és Heikki Kovalainen szerzett még pontot.  Bár ez nem biztos, ugyanis Heidfeld nekiment Ralf Schumachernek, aki így kiesett, ezt az esetet még vizsgálják.

A futam legvicessebb jelenete: Michael Schumacher – mint hétszeres világbajnok, nem mint Ferrari alklamzott – adta át  konstruktöri sikerért járó trófeát Ron Dennisnek a pódiumon!

A 2007-es Európa Nagydíj végeredménye:
Nürburgring 2007.07.22.

A 2007-es Európa Nagydíj végeredménye

A futam után mondták:

Fernnado Alonso:

Nagyon izgalmas verseny volt. Nagyon eltérő feltételek voltak, a száraz pályán egy kicsit gyorsabbak voltak a Ferrarik nálunk, de aztán az eső sokat segített nekünk. Úgy tűnik a mi autónk gyorsabb vízen. Sikerült megelőznöm Felipét, kétszer össze is ért az autónk. A bajnokság nagyon hosszú, ez fontos siker nekem, de nem tudhatjuk mi történik a következő futamon Magyarországon.

Felipe Massa:

Nagyon jól indult a verseny, de az elején nagyon megváltoztak a körülmények. Aztán száraz körülmények között bár kicsit alulkormányzott volt az autó, de sikerült elhúznom. Aztán a végén jött az eső és Fernando is, nem bírtam vele. Nem szándékosan koccantam neki.

Mark Webber:

Nagyon élvezem, hogy a podiumra kerültem. Amikor Kimi kiállt, arra gondoltam úristen most a kezünkben van a siker. Sokkal boldogabb lettem volna, ha száraz körülmények között fejezzük be, így Alex (Wurz) is nagyon közel került hozzám. Remekelt a csapat, köszönet nekik, hiszen David is ötödik lett.