Niki Lauda szerint Lewis Hamilton tönkreteheti Fernando Alonso F1-es karrierjét.
“Minden versenyen, ahol kikap Hamiltontól, Alonso elpusztul egy kicsit, és minden versennyel, ahol nem képes fordítani, még nehezebb helyzetbe kerül” – mondja a háromszoros osztrák világbajnok Alonsóról.

Lauda azt mondja, hogy maga is volt ilyen helyzetben, amikor 1984-ben a McLarenhez egy fiatal tehetség, bizonyos Alain Prost érkezett mellé csapattársnak. Az osztrák szerint Prost “apránként tönkretette” őt 1984-ben, Lauda – miután megnyerte harmadik címét – vissza is vonult a következő évben.
“Megfutottam a leggyorsabb kört az edzésen, de még be sem értem a bokszba, máris gyorsabb volt. Teljesen kikészültem! A győzelemhez meg kellett változtatnom a hozzáállásomat. Nem foglalkoztam azzal, hogy minden körben legyőzzem Prostot, és végül győztem is, mert bölcsebb voltam” – emlékszik vissza Lauda.

A McLaren-féle pilóták közötti egyenlő elbánásról Laudának az az emléke, hogy a nyolcvanas évek közepén is ez volt a hivatalos álláspont a csapatnál, de amint Prost gyorsabb kezdett lenni, ő kapta a több támogatást is.

Lauda nemezise, Alain Prost néhány évvel később hasonló helyzetbe került Ayrton Senna érkezésével, mint az osztrák, vagy épp, mint most Alonso. A Professzor úgy gondolja, hogy tudja, min megy keresztül a spanyol:
“Az ember azt hiszi, hogy ő az egyetlen gyerek, majd rájön, hogy van egy másik is. Elkezd azon gondolkodni, hogy talán azt a másikat jobban is szeretik nála. Azt hiszem, pontosan tudom, hogy mit érezhet most Alonso.”

Húsz év múlva mit mesélnek?

Húsz év múlva mit mesélnek?

Húsz év múlva mit mesélnek?


“Az ő helyzetében általában generációs különbség van a versenyzők között, de náluk csak két-három év a különbség, és mindketten újak a csapatnál. Ez tovább nehezíti a dolgot. Alonso azért ment a McLarenhez, mert ez volt az álma, azt várta, hogy ő lesz a No.1. – de rá kellett jönnie, hogy nem ő az egyetlen ebben a családban” – fejtegette a négyszeres bajnok Prost.

“Amikor feltűnik egy fiatal versenyző, aki megveri a korábbi győzőt, az emberek, a sajtó mind a fiatalnak szurkol. Így megy ez. Még ha nem is igaz, hogy a csapat jobban támogatja Lewist – és én hiszek ebben -, attól Alonso még érezheti ezt” – mondta a volt mclarenes.

Mindezzel együtt Prost szerint mindenkinek jót tehet Hamilton sikere:
“Azt hiszem, jót tesz a sportnak, jót tesz a csapatnak és mindenkinek – még Alonsónak is. Tanulni fog ebből, és keményebb, gyorsabb lesz ezután.”