“Végülis csak újonc vagyok. Az első szezonomban második lettem a Monacói Nagydíjon, nem panaszkodhatok. Örülök, hogy Fernandóhoz hasonlóan gyors vagyok, de van valami, amit el kell fogadnom: az enyém a kettes számú autó és én vagyok a második számú versenyző” – nyilatkozta kicsit keserűen Lewis Hamilton a tegnapi futam után.

Alonsó két-, Hamilton viszont – a biztonsági autó bevetésére épülő – egykiállásos stratégián volt. Miután ez nem történt meg, a csapat az újonc kiállásain úgy változtatott, hogy annak nem lehetett esélye a győzelemre.

Az újonc nem előzhette meg Alonsót

Az újonc nem előzhette meg Alonsót

Nem előzhette meg


És hogy mire is gondolt az újonc? Ron Dennis, a csapatfőnök a verseny után tulajdonképpen beismerte, hogy a McLarennél előre le volt játszva a futam eredménye. A versenyre Fernando Alonsót öt körrel kevesebbre elegendő, tehát jóval könnyebb autóval küldték ki, míg Hamilton csak akkor nyerhetett volna, ha a biztonsági autó a pályára megy.

“Most mindenki úgy érzi, hogy Alonsót favorizáltuk, de mi mindig kínosan ügyelünk a sportszerűségre. De ez a pálya megköveteli a csapatban való gondolkodást, ezért nem fogok bocsánatot kérni, amiért arra utasítottam a versenyzőket, hogy lassítsanak, vagy hogy a biztonsági autóra számítva alakítottam a stratégiát. Ezen a versenyen a pilóták dolga csak annyi, hogy gyorsan vezessenek, hogy ezzel biztosítsák számunkra a lehetőséget, hogy eldönthessük a futam kimenetlét. Ez pedig az én dolgom.”

“Azt hiszem érthetően csalódott – mondta Dennis Hamiltonról – De biztosan nem lenne az, ha a biztonsági  autó bejött volna. Majd meglátjuk, mi nem kedvezünk senkinek. Lesznek alkalmak, amikor szabadon versenyezhetnek [a pilóták], de ez nem az volt” – tette hozzá a csapatfőnök.