A kétszeres világbajnok skót Jackie Stewart úgy látja, hogy a McLaren újonca, Lewis Hamilton hatással lehet Forma-1 jövőjére.

Hamilton, aki jelenleg a valaha volt legfiatalabb versenyzőként vezeti a világbajnokságot, és egyedüliként élete elsőnégy F1-es futamán minden alkalommal dobogón végzett,

Stewart lát benne valamit

Stewart lát benne valamit

Stewart lát benne valamit


már így is beírta magát a sport nagykönyvébe, most pedig élete első futamgyőzelmét célozza a következő, Monacói Nagydíjon. A skót veterán szerint azonban nem csak ezzel hagyhat nyomot az ifjú brit.

Stewart szerint Hamilton hozzáállása, professzionalizmusa mércévé teheti őt az elkövetkező években: “Lewis kivételes. A siker legalább annyira függ a pályán kívül, mint az autó kormányánál végzett munkától. Persze az egész nem működik, ha nem piszok jó valaki az autóban. Lewisnál ez már megvan, a szellemisége, a hozzáállása, az istenadta tehetsége, de már arra is kezd rájönni, hogy kell még valami más is.”

Példakép lesz?

Példakép lesz?

Példakép lesz?


“Ezért jár be mindennap a gyárba, és emiatt lehet népszerűbb néhány korábbi brit világbajnoknál is. Van stílusa, de alázatos is.” Stewart azt gondolja, hogy a Hamilton által a Forma-1-be hozott hozzáállás az utána jövők számára is követendő lesz hamarosan. “Azt hiszem, meg fogja változtatni a Forma-1-et. Hamarosan egy olyan pilótagenerációt fogunk látni, akiket én jól felkészült hivatásos versenyzőknek neveznék. Lewis új mércét jelenthet egy egész versenyzői generációnak. Niki Lauda és James Hunt megváltoztatta a versenyzők viselkedését, ők nem voltak példaképek. Nem beszéltek, nem foglalkoztak semmivel. Lewis Hamilton újra példakép lehet. Ilyenre pedig mindenkinek szüksége van.”

Hamilton professzionalizmusa és elkötelezettsége Stewart szerint sokkal kontrasztosabbá teszi például Kimi Räikkönen “ráérős” stílusát is. “Kimi hozzáállása nem engedi, hogy összehozza a teljes csomagot. Arra gondolok, ami lehetővé tette Michael Schumachernek, Sennának, Prostnak, Jim Clarknak vagy akár nekem, hogy többszörös bajnokok lehessünk. Egy hozzáállás, gondolkodásmód, munkamódszer – Räikkönené különbözik a miénktől. Ez teszi majd Hamilton számára is lehetővé, hogy a csúcsra jusson, míg Räikkönen nem fog, ha csak nem lesz valami alapvető változás.”