Nyíltan megszeg egy uniós irányelvet Magyarország. A kormány utasítására a gazdasági tárca rendeletben teremtett lehetőséget a dohánytermékek reklámozására a mogyoródi Forma-1-es Magyar Nagydíjon – írja mai számában a Népszabadság.

Június nyolcadikán új rendeletet hozott a Gazdasági Minisztérium a kormány kérésére, amely a nemzetgazdasági szempontból kiemelkedő eseménynek számító rendezvényeknek felmentést ad a dohányreklámok tilalma alól.

Tavaly augusztus elseje óta ugyanis tilos a dohánytermékek reklámozása az írott vagy elektronikus sajtóban és a dohánycégek sem támogathatnak több tagállamot érintő rendezvényt az Európai Unió 2003/33-as irányelve alapján. Épp emiatt került tavaly előrébb a Magyar Nagydíj is. A korábban hosszú ideig augusztusban tartott futamot 2005-ben júliusban rendezték meg.

Biztosra vehető, hogy az új 34/2006-os rendelet csak a Forma-1-es futam miatt született meg, vélhetően a Magyarország uniós csatlakozása előtt megkötött szerződés miatt. A napilap úgy tudja, akár a 15 milliárd forintot is elérheti az a kárterítés, amit a Formula One Administration (FOA) kap a szerződés szerint, ha a dohányreklámok nem jelenhetnének meg a Hungaroringen.

Emiatt pedig a kormány inkább vállalja azt, hogy az Európai Bizottság beperli hazánkat az Európai Bíróságnál, mint hogy Bernie Ecclestone-nal pereskedjen. A brit üzletember állítólag tökéletes ütőkártyákkal bír. Egyelőre kérdéses, hogy meddig éri meg a kormánynak az egyébként rendkívül nagy bevételt és ismertséget hozó sportesemény miatti trükközés, de állítólag a jelenleg 2002-2006 közötti futamokra szóló szerződést a FOA egyoldalúan akár további öt évre meghosszabbíthatja.