Még sincs szakadás a Forma-1-ben 1

Még sincs szakadás a Forma-1-ben

Az FIA-nak sikerült kiugrasztania a nyulat a bokorból. Ahogy arról korábban beszámoltunk, a 2008-tól érvényes szabályok között volt egy olyan kitétel is, mely szerint a 2008-as idényre, már most, 2006. március 31-ig nevezniük kell a résztvevőknek.

Mindezt azért, hogy az FIA a versenyautókra vonatkozó technikai szabályokat még ez év június 30-ig közösen kidolgozhassák a nevezett csapatokkal. Most a legnagyobb F1-es autógyártókat (Mercedes, BMW, Renault, Honda, Toyota) tömörítő Grand Prix Manufacturers Association (GPMA) hivatalosan is bejelentette, hogy csapataik neveztek a 2008-as bajnokságra.

“A Grand Prix Manufacturers Association öt csapata beadta a nevezését az FIA Forma-1-es világbajnokság 2008-as idényére” – áll az autógyártók közleményében. Ezzel nagy valószínűséggel elhárult a veszélye annak, hogy ketté szakadjon a mezőny.

Korábban ugyanis a GPMA tagjai azzal fenyegetőztek, hogy ha nem kapnak nagyobb részesedést a Forma-1 kereskedelemi jogaiból befolyt összegekből, illetve komolyabb szerepet az F1 irányításában, akkor egy új rivális szériát hoznak létre.

A nevezetést az is segítette, hogy az Európai Unió a múlt héten hozzájárult, hogy új cég kezébe kerüljön a Forma-1 vezetése. Befejezettnek azonban nem lehet nevezni a történetet, mert a GPMA tovább tárgyal Bernie Ecclestone-al.