Az autógyártókat (BMW, Mercedes, Toyota, Honda, Renault) tömörítő Grand Prix Manufacturers Association (GPMA) tegnap örömmel fogadta a hírt, hogy az Európai Unió jóváhagyta a tervet, mely szerint a CVC Capital Partners átvenné a Forma-1 kereskedelmi jogait – írta a Reuters.

Tavaly a CVC többségi tulajdont szerzett a Forma-1 jogait birtokló SLEC-ben, és egy a Bernie Ecclestone tulajdonában lévő céggel, valamint a német Bayerische Landesbankkal közös céget létrehozva szeretnék átvenni a versenysport irányítását.

Ahhoz, hogy a kereskedelmi jogok valóban a CVC-hez kerüljenek az Uniónak is jóvá kellett hagynia a szerződést. Az Unió az üzletet abban az esetben engedélyezi, ha a CVC megválik a spanyol leányvállalatától, a Dornától, amely kezében tartja a MotoGP jogait. Elképzelhető, hogy ellenkező esetben sérülnének a versenyjogok. Ha egy kézbe kerülnének az Európában rendkívül népszerű két versenysport kereskedelemi jogai, monopolhelyzet alakulhatna ki, ami a sportra nézve káros.

Ebben az esetben az egyes országokat, ahol az egyik versenyág nem népszerű, a CVC rákényszeríthetné a jogok megvásárlására, mondván a kettő csak együtt eladó. Vélhetően a televíziós jogdíjak is ugrásszerűen emelkednének a monopolhelyzet miatt.

Ezt a bejelentést türelmetlenül várták az autógyártók, hiszen ezzel közeledhetnek az álláspontok a Forma-1-es részvételükkel kapcsolatban. “A GPMA gyártói és csapataik üdvözlik és támogatják az Európai Unió döntését a tervezett üzlettel kapcsolatban.” – áll a GPMA által kiadott közleményben, amely így folytatódik: “Mióta a CVC bejelentette a szándékát, hogy megszerezze a SLEC-et, lényeges előrelépését értünk el a tárgyalásokon Forma-1 kereskedelmi jogaival és jövőjével kapcsolatban.”

Jelenleg a Ferrarit kivéve, egyik autógyártónak sincs F1-es szerződése 2007 utánra. Miután az autógyárak nem voltak elégedettek a bevételek elosztásával, önálló versenysorozat létrehozását tervezték 2008-tól. Várhatóan ezután sikerül megegyezniük a pénzek elosztásáról, így ők is aláírhatják a több csapat (Ferrari, Williams, Red Bull, Toro Rosso, Super Aguri, Midland) által már szignózott szerződést, amely a 2008-2012 közötti időszakra szól.