Jégbalett 1

Jégbalett

[bekkep]A szabadedzéseken végig látszott, hogy a McLaren Mercedes ismét nagyon formában van, főleg Kimi Raikkönen-nel a volán mögött. Az utolsó szabadedzésen is ő futotta a leggyorsabb kört, őt Jenson Button és Fernando Alonso követte.

Az időmérő kezdete előtt 30 fokos levegő és 45 fokos aszfalthőmérsékletet mutattak a műszerek, ez még nem tartozik a vészesen meleg kategóriába.

Az időmérő edzést David Coulthard kezdte meg, ami sohasem igazán szerencsés – főleg nem új pályán- mivel ilyenkor még kevesebb a gumi az aszfalton és több a por is az útfelületen. A másodvirágzását élő pilóta 1.29.764-es alapidőt autózott, ami végül csak a 14. helyre lett elég.

[bekkep]Csapattársa Klien volt a következő, a még szűznek mondható török aszfalton, ő közel egy másodpercet tudott javítani, ami kettővel jobb rajtpozícióhoz elég számára. A Red Bull Racing versenyautóit Robert Doornbos követte a Minardival, aki nem fejezett be mért kört, sőt a boxutcába hajtva kigyulladt a kocsi hátulja, valószínűleg a fékek kaptak lángra.

A jordanes Monteiro futott egy utolsó időt, majd Juan Pablo Montoya került sorra. Ő 1.27.352-es köridejével megfutotta az addigi legjobb időt, de szabadedzéseken látottak alapján tudni lehetett, hogy ez nem lesz elég az első helyre. Így is lett, a kolumbiai a 4. helyről rajtolhat holnap.

Sauberrel Jacques Villeneuve következett, aki a nyolcas kanyart nem tudta bevenni, kiszaladt a bukótérbe, majd a pályára visszatérve megpördült és lefulladt a versenyautója. Ez az gyors bal kanyar egyébként nem csak Villeneuve-öt, de később több más pilótát is megtréfált.

[bekkep]Miután a saubert letolták a pályáról, Albers a Minardival kocsikázott körbe és megfutotta a leglassabb kört, ami Montoya-hoz képes majdnem plusz 5 másodpercet jelentett. A jövőre Barrichello helyére igazoló Felipe Massa futott egy második időt a Sauberrel, őt Barrichello követte.

A 33 éves brazil pilótának már szerődése van a BAR Honda csapattal és rendkívül boldognak tűnik, ami nyilatkozataiból is kiderül, megunta, hogy évekig Schumachernek asszisztált. A Bridgestone megint kiszúrt a Ferrarival, mert állítólag nem a megfelelő keverékű abroncsot hozták magukkal, ennek eredménye meglátszott az eredményen is, ami a 11. helyre lett elég.

Monteiro még futott egy laza kört, amivel jócskán megelőzte a minardis Albers, többre azonban nem volt elegendő. A jordanes pilóta után jöttek a nagyok, akik a pole pozícióért harcoltak.

[bekkep]Az erre esélyesek közül elsőként a pontversenyt jelenleg vezető Fernando Alonso kezdte meg mért körét, és minimális hibával 1.27.050-es idővel átvette a vezetést. A BMW kedvenc pilótája Nick Heidfeld egy hatodik időt tudott kihozni autójából.

Őt Fisichella követte, aki társa tapasztalatait hasznosítva jobban vette a pálya leggyorsabb szakasza utáni kanyart, és így át tudta venni a vezetést, igaz csak 11 ezred másodperccel.

Takuma Sato is kiszaladt a 8. kanyarban, így csak egy 14. helyre futotta, de nem ez volt az legnagyobb bakija. Az őt követő Mark Webber ugyanis utolérte Satot levezető körében, aki feltartott a BMW-s pilótát, amiért valószínűleg büntetést is fog kapni.

[bekkep]Jenson Button remekül kezdett, vezetett az első szektorban, de a 8. kanyarban ő is megcsúszott, sőt később is elhagyta még a pályát. Ezzel pont Sato elé került a 13. helyre.

A Toyota Trulli segítségével az ötödik helyre pozícionálta magát, Ralf Schumacher már csak a kilencedik helyre tudta behozni az autót, mert ő is hibázott. Testvére Michael követte öccse rossz példáját, megcsúszott az egyik kanyarban, és be sem fejezte mért körét.

Utoljára gurult a még mindig rendkívül poros pályára Kimi Raikkönen, akitől mindenki a legjobb időt remélte. Nem is kellett csalódniuk, mivel minden szektorban ő volt a leggyorsabb, és közel hibátlan kört teljesített 1.26.797-es idővel. Ha a technika bírja, nagy valószínűséggel újabb pontokat faraghat le hátrányából a finn pilóta.

 

Forma-1 Török Nagydíj

Az időmérő edzés eredménye:

1.Kimi Räikkönen McLaren-Mercedes (M) 1:26.797
2.Giancarlo Fisichella Renault (M) 1:27.039
3.Fernando Alonso Renault (M) 1:27.050
4.Juan-Pablo Montoya McLaren-Mercedes (M) 1:27.352
5.Jarno Trulli Toyota (M) 1:27.501
6.Nick Heidfeld BMW.WilliamsF1 (M) 1:27.929
7.Mark Webber BMW.WilliamsF1 (M) 1:27.944
8.Felipe Massa Sauber-Petronas (M) 1:28.419
9. Ralf Schumacher Toyota (M) 1:28.594
10.Christian Klien Red Bull-Cosworth (M) 1:28.963
11.Rubens Barrichello Ferrari (B) 1:29.369
12.David Coulthard Red Bull-Cosworth (M) 1:29.764
13.Jenson Button BAR-Honda (M) 1:30.063
14.Takuma Sato BAR-Honda (M) 1:30.175
15.Tiago Monteiro Jordan-Toyota (B) 1:30.710
16.Christijan Albers Minardi-Cosworth B 1:32.186
17.Robert Doornbos Minardi-Cosworth (B)
18.Jacques Villeneuve Sauber-Petronas (M)
19.Narain Karthikeyan Jordan-Toyota (B)
20.Michael Schumacher Ferrari (B)