Befejeződhet az Amerikai Nagydíj után kirobbant vita, miután az FIA csütörtökön bejelentette: azt fogja javasolni Motorsport Világtanácsnak, hogy érvénytelenítsék a június 29-ei döntést, amely szerint bűnös a hét Michelines csapat.

A francia gumigyártó abroncsait használó csapatokat korábban bűnösnek kiálltották ki, de a büntetésről a tanács szeptember 14-én akart dönteni- írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung online.

A FIA az új bizonyítékokra való tekintettel döntött úgy, hogy nincsen szükség fegyelmi intézkedésekre a csapatok ellen, ami mellesleg a sport egészének ártana – áll a szervezet közleményében. Várhatóan az elkövetkező napokban a világtanács 26 tagja elfogadja az ítélet érvénytelenítését.

A fordulat nem okozott igazán meglepetést, hiszen az elmúlt napokban Max Mosley, FIA-vezér már jelezte, hogy a McLaren-Mercedes, BAR-Honda, Red-Bull-Racing, Toyota, BMW-Williams, Sauber és Renault csapatoknak nincs mitől tartaniuk. Egy csütörtöki találkozón az érintett istállók képviselői ráadásul újabb bizonyítékokkal mutattak be Mosley-nak.

A csapatok azért nem álltak rajthoz a június 19-ei indianapolisi futamon, mert az abroncsszállító Michelin nem tudta garantálni a pilóták biztonságát. A francia cég megtiltotta az istállóknak, hogy részt vegyenek a versenyen. A FIA-közlemény kitér arra, hogy a csapatoknak nem volt más választása, hiszen szerződés kötelezte őket arra, hogy eleget tegyenek a Michelin tiltásának. A gumigyártó ráadásul beismerte hibáját, írja a Figyelőnet.