Cui Xiaopan első ránézésre egy, a húszas éveiben járó, elszánt tekintetű kínai nőnek tűnik. Mindebből csupán annyi igaz, hogy elszánt, ugyanis Cui Xiaopan nem is ember, hanem az ingatlankereskedelem egyik óriáscége, a Vanke Group számítógépes alkotása.

A vállalat mesterséges intelligencia által vezérelt adósságbehajtója a szoftver rideg és kegyetlen “természetének” ellensúlyozására kapott arcot. Úgy tűnik, hogy az ötlet bevált, ugyanis minden emberkollégájánál jobban teljesített 2021-ben, és ő lett az év dolgozója a cégnél. A gép az adósságok 91,44 százalékát behajtotta, így valóban sikeresnek könyvelhető el munkája.

A rendszer egyébként folyamatosan tanul: mindössze két éve állt munkába a cégnél, és a hús-vér munkatársaktól folyamatosan tanulta el a legjobb munkamódszereket, melyeket alkalmazva kiemelkedő arányban sikerült megoldani azokat a problémás eseteket is, melyekkel az emberi munkaerő nem bírt el.

A cég bejelentésére, miszerint egy gép lett az év dolgozója – megelőzve 14 ezer kollégáját -, igencsak vegyes reakciók érkeztek. Egyesek a mesterséges intelligencia fejlődését dicsérték, ám sokak szerint nagyobb megbecsülést érdemelnek az emberek a most mutatottnál.