A Sátoraljaújhely közelében, a Zempléni-hegységben álló füzérradványi kastély páratlan természeti környezetben fekszik, a Pajna-domb és a Korom-hegy lábánál, az egykori Károlyi-birtokon vízmosások, források, tisztások között. Egy 1844-es leírás szerint “gyönyörű vadakkal bővelkedő erdő” terült el a kastély mellett.

Jelenlegi formáját Ybl Miklós tervei alapján érte el, romantikus-eklektikus stílusban 1860 és 1870 között. Pompás termeiben hamisítatlan itáliai reneszánsz fogadja az érkezőket, emellett több mint 100 hektáros parkkal rendelkezik.

Ebben a különleges klímájú és hangulatú, megújult történeti kert sétányaival, a patakokon átívelő hidakkal, halastóval, platánjaival, terebélyes hársfáival, többtörzsű tulipánfájával, piramistölgyeivel ejti ámulatba a sétálókat.

Mindenkinek érdemes megnézni a felújított füzérradványi Károlyi-kastélyt 1

Az épület 2018-ban zárta be kapuit, hogy felújításon essen át, melynek célja az 1930-as évekbeli kastélyszálló életének megidézése. A felújítás előtt is tökéletes megálló volt ez a hely egy zempléni túra során, de immár kötelező, ha a vidéket járjuk. 

„A mai füzérradványi kastély helyén az 1500-as évek végén épült későreneszánsz kastély épület állt, amelynek szinte valamennyi szerkezetét lebontották 1846 és 1877 között, amikor Károlyi Ede a saját, illetve Ybl Miklós tervei szerint kiépítette az új, reprezentatív, U-alaprajzú kastélyt az észak felől hozzá csatlakozó két gazdasági szárnnyal.

Mindenkinek érdemes megnézni a felújított füzérradványi Károlyi-kastélyt 2

Ezzel párhuzamosan a kertet tájképi stílusú parkká alakították, amely a század végére már 170 katasztrális holdat tett ki. 1897-1902 között Albert Pio építész tervei alapján újjáépítésre került a déli lakószárny, de a munkálatok feltehetően elhúzódtak, mivel még 1907-ben is készített hozzá terveket az építész. 1936-1938 között Lehoczky György építész tervei alapján luxus kastélyszállóvá alakították az épületet. A kastély és a park ismételt felújítására a 19-20. század fordulóján került sor, ekkor gépészetileg és szerkezetileg is megújult az épület” – olvasható a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram hivatalos Facebook-oldalán.

Mindenkinek érdemes megnézni a felújított füzérradványi Károlyi-kastélyt 3