Az ország eldugott településein céltalanul autózva mindig elragadja az ember tekintetét a házak sokszínűsége. A korlátozott lehetőségeket kihasználó, a szűk anyagi keretből kialakított, egyedi, kreatív megoldások már elidegeníthetetlen részei a magyar tájnak. 

Suhanás közben nem elemzünk, nem mélyedünk el benne, és idegen házak előtt bámulva ácsorogni sem túl udvarias dolog. Mégis az érzés mindannyiunkban ott van, és szívesen vizslatjuk a furcsán faragott, háromszor átépített Kádár-kockákat, vagy épp a rózsaszínre festett, öreg vályogviskókat.

Ezt az érzést önti bejegyzésekbe a Magyar Malter mikroblog, ahol a Google térkép utcaképein keresztül láthatjuk az ország eldugott településeinek legérdekesebb házait. 

A gyűjtést egy igazi szakember, Jancsó Miklós építész végzi, akivel hosszú és érdekes interjú jelent meg az Építészfórum weblapján. Ebből kiderül, mi adott motivációt a projekthez, illetve a legemlékezetesebb találatokat is számba veszik. 

A házak között elmerülve görgetve rájöhetünk, hogy házaink még behúzott függönnyel is sokkal többet elárulnak rólunk, mint hinnénk.