A világ katonai elitje korán felismerte, hogy a drónok bevetésével új fejezetet nyithatnak a hadviselésben. Természetesen itt nem a műszaki áruházakban kapható propelleres változatokra kell gondolni, a hadicélokra használt vezető nélküli repülő eszközök ezeknél jóval nagyobbak és fejlettebbek. Nemrégiben ezzel a módszerrel mért csapást az Egyesült Államok Irán egyik vezető katonatisztjére, Kászim Szulejmánira.

A legnagyobb nemzetek azonban felkészültek az ellenfeleik támadására. Az izraeli Rafael Advanced Defense Systems egy videót is közzétett Drone Dome nevű eszközükről, mely játszi könnyedséggel szedi le a levegőben repkedő drónokat mozgás közben is.

a videó a hirdetés után indul

A pickup hátuljára felszerelt eszköz irányításához elegendő mindössze egy ember, a feladatok nagy részét a rendszer elvégzi önmagától. A drónirtó csomag része egy keresőradar, egy rádiójel-érzékelő, egy elektro-optikai szenzor, és maga az irányítórendszer.

A radar-, valamint az elektromos jelek kombinációjából a gép pontosan meghatározza, hogy hol is van éppen a célpont, melyet mozgás közben is tud követni. Pontosságáról mindent elmond, hogy 3,5 kilométeres távolságról is képes egy tenyérnyi területre célozni lézerfegyverével. Persze nem muszáj azonnal bevetni a halálsugarat, a drónokat harcképtelenné tudja tenni a rádiójelek megzavarásával is.