1775-ös megalakulása óta az amerikai haditengerészet folyamatosan háborúban áll. Az ellenfél szinte láthatatlan, és úgy tűnik, hogy ennek a harcnak sosem lesz vége. A rozsdáról van szó, ami az elmúlt közel 250 évben rengeteg erőforrását és pénzét felemésztette az Egyesült Államoknak.

A Los Angeles Times információi szerint csak 2014-ben 3 milliárd amerikai dollárjukba, azaz körülbelül 900 milliárd forintba került az amerikaiaknak a rozsda elleni küzdelem. A pénzt 293 hajó kezelésére fordították, de két rosszabb állapotban lévő hadihajó egyedül elvitt 140 millió dollárt a keretből.

A felszerelés állapota azonban a rengeteg beleölt munka és pénz ellenére sem javult látványosan. Nem ritka, hogy a tengerészek nyilvánosan, a közösségi média felületein is panaszkodnak. Az alábbi képen is látszik, hogy a hajók felületén is látszanak a barnás foltok, és a festés is eléggé megkopott már.

Nem csoda, hogy ennyit költ a haditengerészet a rozsdamentesítésre: egyetlen gallon abból a festékből, amit használnak, 250 dollárba (75 ezer forintba) kerül, egy százezer tonnás anyahajóhoz pedig nem elegendő néhány doboz festék és egy ecset valamelyik barkácsáruházból. A háború pedig folytatódik tovább, egészen addig, amíg acél helyett valami másból készülnek a hajók.