Ha nincs kedved nagy edzőtermekben idegenekkel együtt izzadni, és a lelombozó, nyirkos időben a szabadtéri edzés sem opció, akkor még van egy lehetőség: testmozgás otthon, egyedül, a négy fal között. 

Ennek több előnye is van, egyrészt megspórolod az utazást, másrészt kihagyhatod a futószalagon érkező jópofizásokat is, bömbölhet a kedvenc zenéd, tehát teljesen a magad ura vagy. Hátrány, hogy hajcsár híján kell a sziklaszilárd akaraterő az ütemterv tartásához, de ha kellően kreatív vagy, és ráérzel az ízére, akkor nincs az a bedurrant bicepsz ami visszatarthat a következő köröktől. 

A kreatív edzéshez ajánlott pár eszközt beszerezni, főleg a kardió gyakorlatokhoz jön jól egy szobai gép, ami alatt tócsába gyűlhet a fáradt verejték. 

Ha ülve maradnál – szobakerékpár

A profi szobakerékpár az egyik legkényelmesebb sporteszköz, amely főleg a láb- és a fenékizmokat dolgoztatja meg, és javítja az állóképességet. Ha rászánjuk magunkat, és elég kemény fokozatot választunk, akkor ez a gép kiválóan alkalmas kalóriaégetésre (óránként akár 700 kilokalória is elégethető), az izmokra gyakorolt esztétikai hatásról már nem is beszélve. Ezzel nem hagyod ki a lábnapot, az biztos. Használata ízületkímélőbb, mint a futópados edzés.

Amíg kint tombol a tél, a négy fal között éghet a zsír 1

 

Ha év közben komolyabban tekersz, vagy a következő idényben vágnál bele az országúti kerékpározásba, akkor a spinningkerékpár a megfelelő választás. A  spinning gép tulajdonképpen a szobabringa evolúciója, előnye a pontos és érzékeny terhelésbeállítás, a lendkerekes hajtási mechanika, erős váz, tökéletes stabilitás és komoly terhelhetőség. A spinningkerékpárokat kifejezetten magas intenzitású edzésekhez tervezték, ezért áruk is borsosabb, tényleg komoly edzésprogram kell ahhoz, hogy ki tudd használni a bennük rejlő tudást.

Ha keményen belekezdenél – futópad

Ha maximálisan az eredményre fókuszálsz, akkor a futópad megkerülhetetlen. Hatékonyságát tekintve ez kínálja a legtöbb lehetőséget tested terhelésére. A bonyolultabb, húzható, taposható, kacsalábon forgó kardiogépekkel szemben ez egyszerű, mégis több lehetőséget kínál a tested terhelésére. Ha beállítod az intenzitást, nincs más hátra, mint tartani az iramot, a kezelőfelület általában jól átlátható, egyértelmű nyilakkal szabályozható a tempó. 

Amíg kint tombol a tél, a négy fal között éghet a zsír 2

 

A megfelelő futópad kiválasztása igényel némi utánajárást, ha többen használjuk, sokat edzünk, akkor érdemes az erősebb motorral szerelt darabok között válogatni,  a gyenge minőségű, gyengébb motorok valószínűleg hamar túlmelegszenek és nagyobb a meghibásodás esélye. Minél hosszabb a gyári garancia, annál jobb!

Ha kell egy igazi mindenes – elliptikus tréner

Valódi tudás lapul a tudományos név mögött, az elliptikus tréner egy minden egyben darab, ami helyettesítheti a klasszikus futópad, a szobakerékpár és a stepper használatát, emellett sokkal kevésbé terheli az ízületeket, mint a futópad. 

Brutális izommunkához, egekbe szökő pulzushoz ez kevésbé alkalmas, inkább azoknak javallott, akik ízületeik, vagy túlsúlyuk miatt nem tudnak huzamosabban a futópadon, szobakerékpáron dolgozni.  Tehát főképp alacsony és mérsékelt intenzitású edzéshez a legalkalmasabb, megmozgatja mind a kar-, mind a lábizmokat, a gyakorlatok rövid időn belül növelik a pulzusszámot, aminek az eredményeként a vér több oxigént szállít a fontos szervekbe, továbbá gyorsítja a felgyülemlett zsírfelesleg elégetését.

Amíg kint tombol a tél, a négy fal között éghet a zsír 3

 

A kínálat színes, válasszunk okosan!

Végül pedig jöjjön egy érdekesség, ami bizonyítja, hogy a kardió világában sincs határ, és akár a víz alatt is futhatunk a megfelelő eszközökkel.

Ez a japán eszköz érdekes alternatíva lehet azok számára, akik valamilyen sérülés miatt nem képesek a futásra, ilyen módon még több kalóriát égethetnek el, mint a normál, szárazföldi verzióval, ugyanis az átlagos futók percenként 8 kilokalóriát, míg az aquafutók 11,5 kilokalóriát képesek leadni.

Az izzasztókád japán verziója nem csak futás közben emeli a pulzusszámot, az árcédulája is hasonló hatást válthat ki, mivel a termék nem olcsó, Nagy-Britanniában 69 ezer fontot (25,7 millió forint) kérnek érte.

Csakhogy ha belegondolunk, rengeteg rehabilitációs tornát végeznek már a víz alatt, egy olyan eszközben, amiben akár futni is lehet, a sok helyen, sok alakban megtalálható, forradalmi találmányban, az úgynevezett medencében.