A prosztatagondok kapcsán nem szabad pusztán a kicsiny, gesztenye méretű szervre önmagában koncentrálnunk. Érdemes nagyobb képet nézni: ez jelen esetben a kismedencét, a medencecsontok által körülölelt területet jelenti. Itt a vérkeringés lassabb a szokásosnál. A kismedencei vénák fonatot képeznek, amely ideális búvóhely a kórokozók számára. A csontos vázon belül főként a belső szervek helyezkednek el. Az izmok mennyiségi aránya sokkal alacsonyabb, és modern életmódunk kapcsán azokat is ritkán vesszük igénybe. Az inaktivitás és a lassú vérellátás eleve hajlamosít a kórokozók megtelepedésére és gyulladásos folyamatok kialakulására.

A másik lényeges tényező, hogy a prosztata egy izmos, mirigyes szerv. A prosztata mirigyei nyákot termelnek, amely az ejakulátum szerves részét képezi. Segítenek a hígításában, és megnövelik a hímivarsejtek mozgékonyságát. A nyák termelődése nem az ejakuláció pillanatában kezdődik meg, hanem folyamatos. Ez a nyák szintén kiválóan alkalmas arra, hogy a kórokozók megtelepedjenek benne.

Figyelj erre, hogy elkerüld a kínzó betegséget! 1

 

A világunk modernizálásával összességében persze jól jártunk, hiszen a várható átlagos élettartamunk duplájára nőtt, ugyanakkor a civilizációnk mozgásszegény életmódja lassította a kismedence keringését, és funkción kívül helyezte a kismedencén belül elhelyezkedő izomzatot.

Az egyik dolog, ami miatt a 21. századi férfiaknál gyakoribbak a prosztataproblémák, az ülő életmód. Az inaktivitás csökkent vérkeringéssel jár, ami, mint arról korábban már beszéltünk, hajlamosító tényező. Nem véletlen, hogy néhány helyen taxis- vagy kamionosbetegségként is emlegetik a betegséget, habár nem kizárólag a sofőröket érinti.

Figyelj erre, hogy elkerüld a kínzó betegséget! 2

Mai rohanó életünk másik hozománya a stressz. Nem gondolnánk, de ez is hatással van a prosztata egészségére, ugyanis stresszben az immunrendszerünk nehezebben alkalmazkodik a modern világ új baktériumflóráihoz. Másfelől ez a feszült állapot megjelenik a vázizomzatban is. A kismedence izmai (amelyek egyébként sem mozognak annyira aktívan) a stressz hatására folyamatosan feszült állapotba kerülnek, ami akadályozza a kismedencei keringést, ez pedig a gyulladás kockázatát növeli.

A leírtakból már kikövetkeztethető, hogy a prosztata gondjainak elkerülését kezdhetjük a kismedencénél. Különösen a hidegebb őszi, kora téli napok beköszöntével kell nagyobb figyelmet fordítani a terület megfelelő hőmérsékletének biztosítására: hidegben ugyanis az itt futó hajszálerek összehúzódnak, ezáltal romlik a terület vérellátása, és gyengül a helyi védekezőmechanizmus. Azt hiszem, nem kell ismételnünk, hogy ez milyen következményekkel jár…

HIRDETÉS

A Proxelan végbélkúp klinikai vizsgálatokkal igazolt hatású helyi készítmény a prosztatagyulladás tünetei ellen, amely ott enyhíti a panaszokat, ahol a probléma van.  Az ápoló hialuronsav és gyógynövények kombinációja teljessé teszi a gyógyszeres kezelést, enyhítve a vizelési zavarokat és a fájdalmat. Vény nélkül könnyen elérhető a hazai patikákban, ezért a fellángoló fájdalmak esetén azonnal használható, akár hosszú távon is.Figyelj erre, hogy elkerüld a kínzó betegséget! 3

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!