A vizelet a kiválasztó rendszer működése során képződik és jut a veséktől a húgyvezetékeken át a húgyhólyagba, ahol az ürítésig tárolódik. A vese eltávolítja a felesleges vizet és a salakanyagok egy részét a szervezetből, szabályozza a vér mennyiségét és a vérnyomást, valamint egyes sók (elektrolitok) szintjét a sejtekben és a vérben. Mindez már magzati állapotban is így zajlik, tehát elég korán kezdjük „tanulni” a pisilés mechanizmusát.

Rugalmas falának köszönhetően a kismedencében elhelyezkedő húgyhólyag akár 500 ml vizeletet is képes tárolni. A vizelési inger már 300-350 milliliternyi összegyűlt vizeletnél megjelenik.

Nem mindegy azonban, hogy milyen módon ürítjük a vizeletet. A legtöbb ember naponta 4-8 alkalommal könnyít magán, összesen kb. 1,2-1,5 liternyit. Az egészséges ember főként napközben intézi a „kisdolgát”, de a szakemberek szerint még az sem baj, ha éjszaka egyszer-kétszer kiballagunk a mellékhelyiségbe.

Lehet, hogy eddig te is rosszul pisiltél? 1

A problémák akkor kezdődnek, ha a pisilések száma, azok időbeli eloszlása vagy a mennyisége közül valamelyik nem stimmel. Továbbá akkor sincs minden rendben, ha nagyon hirtelen jön ránk a vizelési inger, de az is bajt jelez, ha a vizelet színe a szokásostól eltérő, és az sem oké, ha hasprés hatására azonnal szaladnunk kell a mosdóba.

Fontos a fentiekhez hozzátenni, hogy nem kell mindig a legrosszabbra gondolni. Ha például az átlagosnál többet iszunk egy nap, az hatással lehet a pisilések számára, a vizelet mennyiségére és a színére is, tehát ebben az esetben meg is van a magyarázat a tapasztalt eltérésekre. Akkor sincs baj, ha néha-néha éjjelente többször kijárunk a mosdóba, amíg ez nem rendszeres. A Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlása szerint az alábbi esetekben javasolt szakemberhez fordulni:

 • köhögés, tüsszentés, erőlködés utáni akaratlan vizeletürülés, a megjelenő vizeletmennyiségtől függetlenül
 • hirtelen fellépő, sürgető vizelési inger
 • tartósan gyakori vizelési inger (napi 8-10 alkalommal), ám az ürített vizelet mennyisége csekély
 • hosszabb időn keresztül előforduló, két alkalomnál többszöri éjszakai vizelés
 • barnás, véres vizelet
 • fájdalmas vizelés
 • akaratlan vizelés
 • tartósan csökkent vizeletmennyiség.

Lehet, hogy eddig te is rosszul pisiltél? 2

Az említett tüneteket számos tényező külön-külön, de akár együtt is ki tudja váltani. Az orvosok egy kivizsgálás után ezt minden esetben pontosan meg tudják állapítani, ezért is fontos konzultálni velük a panaszok esetén. Ettől persze az ember még utánajárhat, hogy mely tényezők okozhatnak gondot.

A férfiak esetében egyebek mellett előfordulhat a prosztata gyulladása, illetve jóindulatú megnagyobbodása is, mint kiváltó tényező. A prosztata, más néven dülmirigy említett betegségei leginkább a vizelettartásra vannak hatással: a megduzzadt gesztenye méretű szerv összeszűkíti vagy teljesen blokkolhatja a húgycsövet.

Mindez gyakori vizeléshez (több mint napi nyolcszor), éjszakai vizeléshez (több mint kétszer), csökkent vizeletürítéshez, teljes elakadáshoz, de hirtelen vizelési ingerhez is vezethet.

Bármi is okozza a pisigondokat, tudunk magunkon segíteni. Csupán néhány egyszerű szabályhoz kell tartani magunkat, és máris jelentősen csökkenthetők a panaszok, illetve azok kialakulásának esélye:

 • pisiljünk, ha kell, ne tartsuk vissza a vizeletet
 • ne erőltessük a WC-használatot, ha még nem kell, szervezetünk majd úgyis jelez, ha itt az idő
 • fogyasszunk elegendő (napi 2-2,5 liter) folyadékot
 • táplálkozzunk megfelelően, gondoskodjunk a megfelelő mennyiségű rostbevitelről is.

Hirdetés

A Proxelan végbélkúp helyi hatású, tökmagolajat tartalmazó orvostechnikai eszköz a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás okozta vizelési zavarok kezelésének kiegészítésére. A prosztata közelében hat, vagyis ott enyhíti a panaszokat, ahol a probléma van. A szexuális aktivitást nem befolyásolja. A harmincdarabos kiszerelés vény nélkül elérhető a hazai patikákban. A kezelés ismételhető és akár tartósan is alkalmazható.

Lehet, hogy eddig te is rosszul pisiltél? 3

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!