Homokfutás

Homokfutás


Furcsa fajta a magyar, megeszi az akciós, 120 ft/kg-os csirketollból és csőrből készült párizsit, de kocsiból minimum Golf kell, mert az a jó. Itthon nem túl gyakoriak a különben teljesen jó minőségű koreai autók sem, míg a kevésbé sznob Ausztriában tele vannak velük az utak. Most pedig Fonákországba végre betörtek a kínai autók is. Kíváncsiak vagyunk, mekkora sikerük lesz, mivel tudnak hódítani idehaza.

Ugyan nem a Shuanghuan CEO az első kínai autó, amelyet kipróbálhattunk, viszont ez az első, amely hamarosan megvásárolható lesz idehaza is. Hogy ennek örüljünk-e vagy sem, a szerkesztőségből nem tudtuk eldönteni, így inkább elszaladtunk kipróbálni.

Messziről egész jó

Messziről jött

Messziről jött


Messziről nincs sok baj a kocsival. A forma ugyan ismerős, jó néhány nagy autómárka vidáman perelhetné a kínaiakat a formai megoldások – fogalmazzunk finoman – arcátlan kölcsönvétele miatt. Persze senki nem tesz ilyet, Kínával ugyanis nem bölcs dolog ujjat húzni, és a másolatok – szerényebb technikai és esztétikai értékük miatt – cseppet sem fenyegetik az eredeti modellek piacát. Oldalról a régebbi X5-ös köszön vissza, szemből pedig a Land Cruiser és egy Honda törvénytelen gyermeke néz velünk farkasszemet. De a külső vállalható, nem kell tőle félni.

Nincs vízfesték

Tanyaközpont

Tanyaközpont


Elsőre feltűnik, hogy az autó fényezése egész szép. Aztán megtudjuk, hogy az ok elég egyszerű: nem vízbázisú festéket használtak a festéskor. Kínában ez belefér, ott egyelőre nem divat aggódalmaskodva csipogni a környezetvédelmi szempontok miatt. Lényeg, hogy legyen minden olcsó és lehessen belőle borzalmas mennyiséget gyártani, majd örvendezni a sok “Made in China” felirat fölött.

Nehéz kezdet

Na de hogyan jut valakinek eszébe, hogy kínai autókat áruljon Magyarországon? A történet 2006-ban kezdődött, amikor László Károly, a Bács-Indicar Kft. ügyvezetője a Bolognai Autókiállításon összefutott a márka olasz forgalmazójával. A találkozást tárgyalások követték, ahol előnyt jelentett a cég Tata-értékesítés közben szerzett tapasztalata, így végül egymás kezébe csaptak, a megállapodás megköttetett.

Van papírja

Átment minden teszten, látszik

Átment minden teszten, látszik


A járgánynak 2007 júniusában sikerült megszerezni az európai típusbizonyítványt, a Nemzeti Közlekedési Hatóság pedig idén februárban adta áldását a típus hazai forgalmazására. Persze mindenkiben – látva a korábbi borzalmas törésteszt eredményeket – először az a kérdés merül fel, hogy vajon mennyire biztonságos a kocsi. Egyelőre ugyan hivatalos EuroNCAP töréstesztje nincs a CEO-nak, a magyar forgalmazó szerint – más vizsgálatok alapján – három és fél csillagot tud az alvázas jószág.

Mintha túlélték volna a bábuk:

Kattintás után előbújik a japán technika és a koreai konkurensek is


Van ahol menő

A Kínában népszerű szabadidő-autó műszaki minőségét a Martin Motors szakemberei is ellenőrzik. Munkájuk is akad, hiszen ahhoz, hogy az európai követelményeknek is megfeleljen a jármű, nagyjából 200 módosítást kellett elvégezniük a gyártási folyamat során.

Alacsony a plafon

Alacsony a plafon


Megnyugtató, hogy az autó orrában japán technika dolgozik és a váltó is kipróbált, neves gyártó terméke. A 2,4 literes négyhengeres benzines Mitsubishi-től érkező motorral sikerült teljesíteni az Euro IV-es előírásokat. Lóerőből ne várjunk túl sokat, mindössze 135 fős ménes erejét oszthatjuk be menet közben. A mókafaktornak jót tesz, hogy alapból a hátsó kerekeket hajtja a motor, de ha a középkonzol mélyén rálelünk a 4×4-es hajtást aktiváló tekerentyűre, akkor az első kerekek is besegítenek a munkába. Felezőért már kár kutatni, az nincs benne. A kesztyűtartóban sem.

Nem hullott szét

Hazánkban az első kínai autó 1
Kerítés mögött


Az általunk a rövid teszten is nyüstölt kocsi már közel 10 ezer, nem éppen könnyű tesztkilométert tudhat maga mögött. Ha rossz lenne, ennyi idő alatt már szét kellett volna hullania, mondta a forgalmazó mosolyogva, mi pedig udvariasan igazat adtunk neki. Majd ezen felbátorodva beledöngettünk még egy gödörbe. Nem lett baja, csak csendben zörögtek a műanyagok, Zsolt kollégám meg a tetőig pattant a hátsó ülésen.

A belső színvilágával, formáival sok bajunk nem lehet. Annál inkább az anyagok minőségével, illetve az összeszereléssel. Ezen még van mit csiszolni, de ismerve a kínaiak reakcióidejét, a most készülő darabok, már biztosan másként néznek ki. Plusz egy ergonómia szemeszterre is kötelezni kéne minden kínai autótervezőt, van mit tanulniuk európai kollégáiktól. Érdekes apróság, hogy a kocsiban nem Sonyo, vagy Kenwoody rádiót találtunk, hanem egy teljesen valódinak tetsző Blaupunktot. Ezt még most sem értjük igazán.

Hazánkban az első kínai autó 2
Divatosan ráncos


Vezetni elég kalandos, főként a kuplungkezelést kell benne újraértelmezni, de a hosszú rugóutak és a magas építés miatt hajlamos a dülöngélésre is. Viszont nem szakad le az alja, ha véletlenül elfogy alóla az aszfaltút. Az ötfokozatú manuális váltó teherautós emlékeket idéz, kicsit hosszan jár, de határozottan kapcsolható. Az ötöst még a másfél méteres gibbon-karjaimmal is csak nyújtózkodva értem el. Tudom, nem kell annyira hátratolni az ülést.

Ez gázos

Jó hír, hogy a 8,6 millióba kerülő CEO mellett van borsosabb áru, de gázzal is üzemelő változat is. A 300 ezres felárral megspékelt autóban a pótkereket elfelejthetjük, a helyén óriási gáztartályt találunk, ha bekukkantunk az érdekesen mozgó, kihúzható csomagtér-padló alá.

Pici dudagomb

Pici dudagomb


Egyelőre a kipróbált CEO az egyetlen idehaza, de már úton van 12 újabb darab, amely a kereskedésekbe jut. Ötféle fényezés és benzines, illetve benzines-gázos motorral készült járművek közül lehet választani. Mindegyik autó világos bőrkárpittal érkezik, de az elektromos ülésállítási lehetőségen, tetőablakon és automatikus váltón kívül mást nem találunk az opciós extralistán.

Ha valakinek mégis sikerül olyan extra járgányt kiválasztani, ami nincs raktáron, akkor bő hatvan napos várakozásra kell berendezkedni. 8.600.000 a benzines, a gázzal is szaladó kivitelért pedig 8. 900.000 forintot kérnek. A jövőben dízelmotoros és pickup kivitel is lesz, de ezekről még nincsenek konkrét adatok. Sajnos fogyasztást nem tudtunk mérni, de állítólag 12 liter körüli mennyiséggel beéri az autó. Ez a benzinnél és gázolajnál jóval olcsóbb gázzal teljesen baráti mennyiség. A CEO mellé két év garancia is jár, és a szükséges alkatrészek beszerzése sem okoz majd gondot.

Mindent összevetve, kíváncsian várjuk, hogyan alakulnak majd a CEO eladásai. Nekünk kicsit durvának tűnik a kocsiért kért kis híján kilenc millió forint, de majd meglátjuk, hiszen mégiscsak egy tágas, vállalható formával magáldott jószágról beszélünk. Igaz, ebben az árkategóriában olyan vetélytársakkal kell megküzdenie a kínai versenyzőnek, mint a SsangYong Rexton, de egy fullos Kia Sorento is ennyibe kerül, ami elég aggasztó előjel. Végül egy kérdés, amit a kecskeméti kereskedésben hallottunk: Jobb, vagy rosszabb a CEO, mint amire gondolt?

Ceo

2,282 szavazat - átlag: 3.4 (10-ből)

Ceo