Egy lengyel közlekedésbarát egyesület, a Klub Symatyków Transportu Miejskiego elhatározta, hogy teljesen felújít egy csuklós Ikarust. Ennek érdekében online gyűjtést szerveztek. Az 5320-es számot viselő jármű ráadásul nem akármilyen autóbusz, hiszen egészen 2014-ig koptatta az aszfaltot Boroszlóban (Wroclaw).

Napjainkra viszont már eltűntek az Ikarusok a város utcáiról, helyüket alacsony padlós Solarisok és MAN-ek vették át. De ezek persze nyomába sem érhetnek a bolygóajtós magyar gyártmánynak. Az Odera partján fekvő város amúgy is nagyon szerette a Magyarországról importált buszokat, hiszen korábban 325 darab Ikarus autóbusz közlekedett itt.

Az Ikarus 280.70E típusú járművet 1995-ben gyártották a lengyel város részére, eredetileg piros fényezésben. Később a járművet sárga-pirosra festették át és végül így tették el az utókornak egy hangárban, a felújításra várva. A rekonstrukció nemrég megkezdődött, azonban várhatóan nagyobb összegbe, mintegy 20 ezer zlotyba vagyis átszámítva 1,3 millió forintba fog kerülni.

A tervezett összeg 13 százaléka jött eddig össze, vagyis 2622 zloty. A jármű karosszériája javításra szorul, emellett a padlólemezt is cserélni kell, viszont a legtöbb fődarab csak kisebb felújítást igényel, ami kész csoda ahhoz képest, hogy több mint egymillió kilométert futott.

Ha elkészül, akkor különféle rendezvényeken lesz látható Boroszlóban, illetve Lengyelországban, de ismerve a gyűjtés szervezőjét, Tomasz Szymczyszynt, még az sem kizárt, hogy egyszer eljönnek vele Magyarországra.