Mivel Esteban Oconnak a tulajdonos fia, Lance Stroll érkezése miatt nem maradt helye a Racing Pointnál, a Mercedes a McLarennél és a Renault-nál próbált ülést szerezni neveltjének 2019-re, ám végül egyik csapatnál sem fogadták.

A francia ifjonc az idei évre a Mercedes tartalékosa lett, de a főnök, Toto Wolff megígérte neki, hogy 2020-ra újra a rajtrácsra juttatja. Miután úgy döntöttek, hogy Valtteri Bottast a jövő évre is megtartják Lewis Hamilton mellett, Ocont a Renault-hoz, Nico Hülkenberg helyére sikerült betolni, igaz, ennek ára volt, a francia két évig biztosan nem mozdulhat, a Mercedes nem hívhatja vissza.

“Nincs kibúvó a szerződésében. Teljes értékű Renault-pilóta lesz a következő két évben, aztán vannak bizonyos opciók mindkét fél számára. A 2021-es visszatérésről nincs szó a szerződésben” – tisztázta Wolff Monzában.

A Mercedes-főnök hozzátette, hogy a váltás előtt álló Ocont lassanként ki is zárják a bajnokcsapat megbeszéléseiről.

“Estebannal a múlt héten átbeszéltük, melyik pozícióban meddig maradhat. Mondtam neki, hogy minél tovább marad, annál több információt visz magával (a Renault-hoz), amire ő úgy reagált, hogy naná, hogy magával viszi a tudást. Szóval jön az átállás. A szimulátorban vezet, mert ez fontos munka az autó fejlesztése szempontjából, de a jövőt, a jövő évi autót érintő vagy műszaki-fejlesztési szempontból érzékenynek tekintett megbeszélésekből fokozatosan kimarad majd” – mondta.