A McLaren 2017 végén, három év küszködés után elbúcsúztatta a Hondát, hogy 2018-tól a Renault erőforrásaival induljon. Míg a Toro Rossóhoz szegődött japán gyártónak viszonylag problémamentes tesztidőszaka van, a McLaren most is majdnem ugyanúgy küszködik, mint az előző, hondás idények előszezonjában, a faenzai alakulat szerdáig hajszál híján 500, míg a wokingi csapat 355 kört futott Barcelonában.

“Úgy gondolom, hogy szép munkát végeznek” – mondta a McLaren-vezér Zak Brown, amikor a Honda idei teljesítményéről kérdezték. “Mi a saját programunkra koncentrálunk. Tudom, hogy elkerülhetetlen az összehasonlítás, de Eric (Boulllier, versenyfőnök) és a csapat a saját projektünkre összpontosít, mindannyian hisszük, hogy jó idényünk lesz.”

“Tudjuk, hogy a Honda egy nagyszerű gyártó és csak idő kérdése számukra az előrelépés. Jól alakul számukra a teszt, és mi is a legjobbakat kívánjuk nekik!” – tette hozzá.

F1: A McLaren saját motort is gyárthat 1

A McLaren és a Renault a 2018-19-20-as idényekre szerződött, a 2021-re tervezett szabályváltozások idejére egyelőre minden nyitott. Brown még azt sem zárja ki, hogy saját motort építsenek:

“A saját motor gyártása igen költséges és épp csak most indult az új együttműködésünk a Renault-val. Lehetséges, de nem valószínű, hogy 2021-re saját motorunk legyen. Nem lenne rossz, ha létezne McLaren-motor, de csakis akkor lehetséges, ha pénzügyileg életképes a dolog.”

Egyelőre nem tudni, milyen szabályok is lépnek életbe 2021-ben, Brown szerint az F1-tulajdonos Liberty Mediának és a Nemzetközi Automobil Szövetségnek (FIA) hamarosan elő kellene állnia a tervekkel:

“2021 itt van a kanyarban, a csapatok pedig alapvetően egyetértenek a stratégiát, a költségek keretek közé szorítását és az egyszerűbb motorok szükségességét illetően. De emellett fontos, hogy ezután is az F1 legyen az autóversenyzés technikai csúcsa. Az idei év első felében tisztáznunk kell, mi lesz 2021-ben, mert a nagycsapatoknak, mint amilyen a McLaren is, alkalmazkodniuk kell a leendő új szabályokhoz. Kíváncsian várjuk, hogy a Liberty és az FIA előterjessze a terveket, méghozzá minél előbb.”