Az elmúlt pár futamon látott, kisebb biztató jelek ellenére igen valószínűnek tűnik, hogy a McLaren búcsút int a Hondának, hogy más erőforrással folytassa 2018-tól, nem kis részben azért, hogy maradásra bírhassák az idén lejáró szerződésű Fernando Alonsót.

A spanyolt vasárnap, a Brit Nagydíj után kérdezték a helyzetről, arról, hogy szerinte cserél-e motorszállítót a wokingi csapat.

“Rajtuk múlik, de minél előbb megvan a döntés, annál jobb lehet a felkészülés a következő évre, szóval szerintem igyekeznek majd korán dönteni. Természetesen támogatom, akármilyen döntést is hozzanak.”

A kérdésre, hogy egy Mercedes- vagy Ferrari-motorral az élen küzdhetne-e a McLaren, a spanyol így felelt:

“Ki tudja? Nehéz a különböző kasztnik és motorok kombinációiról találgatni, de szerintem azt egyértelműen azonosítottuk már, hogy náluk mivel van a gond, szóval ha azon tudunk javítani, akkor versenyképesek lehetünk.”

Bár a legutóbbi hírek szerint a két fent említett gyártó nem kíván motort adni a McLarennek, a wokingiak akkor is váltani készülnek, Silverstone-ban a Renault-nál látták a csapat képviselőit.

További csavar, hogy a friss pletykák szerint a Red Bull kisebbik csapata, a Toro Rosso vehetné át a Honda-motort a McLarentől, tulajdonképpen cserélnének. “A Red Bull B csapata felnőtt, a saját útjára léphet a Hondával. Még nyáron megszületik a döntés” – írta a német Auto Motor und Sport veterán szakírója, Michael Schmidt.

A McLarennél igyekeznek meggyőzni Alonsót a maradásról, az új motor ígérete is az érvek között lehet.

“Kellemes vacsorát töltöttünk Fernandóval, a számlát is ő fizette. Jól érzi magét velünk, jól megértjük egymást. Világossá tette, hogy jövőre is a Forma-1-ben akar versenyezni. Emberi szinten jó a kapcsolatunk a Hondával, de úgy gondolom, mindenki számára világos, hogy sokkal jobb motorra van szükségünk, erről szól ez az egész” – magyarázta a McLaren-főnök Zak Brown Silverstone-ban.