Fernando Alonso a vasárnap délutáni Brit Nagydíjnak 30 helyes rajtbüntetéssel fut neki, miután pénteken és szombaton újabb részegységeket cseréltek a Honda erőforrásában.

A GPUpdate.net ennek kapcsán utánaszámolt, hogy a három évvel ezelőtti beszállás óta folyamatosan megbízhatósági problémákkal küszködő Honda miatt – azaz csakis a motorcserés büntetéseket figyelembe véve – hány helyet bukott a rajtrácson Alonso.

Nos, az első évben, 2015-ben összesen 155 hellyel sorolták hátra a spanyolt, az idény folyamán összesen 12 erőforrást használt el. A tavalyi szezon jobban sikerült, csak két alkalommal küldték hátra a kétszeres világbajnokot, a belgiumi 60 és a malajziai 45 hely együtt 105 helyes hátrasorolást jelentett. Alonso idén, a szezon felénél 70 helynél jár, miután Azerbajdzsánban 40, most pedig 30 helyet kapott.

Ez így együtt 330 hely, de ha hozzávesszük még a Jenson Button monacói beugrása alatt Alonso autóján elvégzett cserét és az érte járó büntetést, 345-öt kapunk.

A McLaren másik autóján Button, majd idén Stoffel Vandoorne esetében elvégzett hondás cserék után járó büntetésekkel együtt a wokingi csapat összesen 600 helyes hátrasorolást szenvedett el a 2015-ös szezon kezdete óta.