Fernando Alonso a Honda-erőforrás részegységeinek cseréi miatt 30 helyes rajtbüntetéssel fut neki a Brit Nagydíjnak, így hiába jutott tovább bravúrral a Q2-be, a 13. helyről így is az utolsó rajtkockába lép majd vissza.

A spanyol így értékelt az időmérő után:

“Az intermediate-n is továbbjutottam volna a Q1-ből, de úgy döntöttünk, inkább slicken megyek, hogy legyen referenciánk holnapra, ha hasonló körülmények adódnak a versenyen. Hajszálon múlott, hogy sikerült, de meglett és holnapra van adatunk. Hasonló átmeneti körülmények között versenyképesek lehetünk, és egy kis káosz is segíthetne.”

Alonso hozzátette, hogy bár összességében semmi jelentősége, azért jó volt 2013 óta első ízben a McLarent az élen látni egy időmérős szakasz végén:

“Jó pillanat volt, és a szurkolók is örültek, mert vannak itt McLaren-szurkolók, akik ugyanannyira szeretnék az élen látni a csapatot, mint mi magunk. Bár csak a Q1-ről volt szó, a lelátókon mindenki nagyon örült, jó volt ezt látni.”

Alonso a 13. hely miatt sem bánkódott, sőt:

“Bizonyos értelemben nem is szerettem volna a Q3-ba jutni, mert holnap mindenképp az utolsó helyről indulok, viszont úgy a Q2-ben használt gumikkal kellett volna. Így most a magam által választott keverékkel, friss abroncsokkal rajtolhatok.”

Bár Alonso a büntetéssel a virtuális 43. helyről kezd, nem 100 százalék, hogy övé lesz az utolsó rajtkocka, a Red Bull-os Daniel Ricciardo “megelőzheti” még. Az ausztrál pilóta sebességváltó-csere miatt már öthelyes büntetéssel futott neki az időmérőnek, ahol aztán műszaki hiba miatt az utolsó lett (a virtuális 25., a rajtrácson Alonso nagyobb büntetése miatt a 19.). A kvalifikáció után Ricciardo felvetette, hogy este mérlegelik, ne cseréljenek-e még néhány erőforrás-részegységet, hiszen innen már nem sokat számít:

“Megvizsgáljuk a lehetőséget, mert már úgyis a végéről indulok, 19. vagy 20. hely, mindegy, átadhatom Fernandónak a helyemet, ha szeretné! Lehet, hogy kihasználjuk ezt és berakunk néhány további új elemet. Meglátjuk, de annyi biztos, hogy mindent mérlegel majd a csapat.”