Fernando Alonso 2007-ben friss kétszeres világbajnokként érkezett a McLarenhez, de a viszony gyorsan elromlott, miután a kiemelkedően szereplő újonc Lewis Hamilton mellett nem kapta meg a kiemelt bánásmódot és összetűzésbe keveredett a csapatfőnök Ron Dennisszel. 
A vita végül odáig fajult, hogy a spanyol a Ferraritól lopott adatok létét illető e-mailek nyilvánosságra hozatalával fenyegetőzött, amire válaszul Dennis önmaga “jelentette fel” a csapatot, az eljárás pedig a McLaren konstruktőri bajnokságból való kizárásával és 100 millió dolláros pénzbüntetéssel végződött. Alonso az év végén távozott.


Most, hét évvel később a spanyol pilóta visszatér, 2015-től a McLaren-Hondánál versenyez. Azt állítja, hogy igyekszik majd kiköszörülni a 2007-es csorbát:
“2007 nem volt épp a legjobb érzés, és az azóta eltelt évek során is csak ezt az egy dolgot bántam a Forma-1-ben – 2007-et kivéve minden mással elégedett voltam. Akkor nem hoztam a maximumot. Szóval most, néhány évvel később már érettebb vagyok, tanultam, jobban megértek dolgokat, amiket 25 évesen még nem értettem.”  
“Most visszatérek, hogy befejezzem a 2007-ben félbehagyott munkát. Ez volt az elsődleges szempont a visszatérésem kapcsán.”
Ron Dennis azt állítja, ő is bánja a hét évvel ezelőtt történteket, de meggyőződése, hogy ezúttal sokkal simábban mennek majd a dolgok.
“A Forma-1-ben hét hét is egy örökkévalóság, hét év pedig óriási idő. Tudom, hogy a média ugrásra készen figyel majd, hogy kiszúrjon bármilyen repedést a csapaton belüli viszonyokban és különösen köztem és Fernando között, de előre megmondhatom, hogy csak az idejüket vesztegetik majd.”


“A versenyzők között mindig vannak gondok, egykor Alain Prosttal és Ayrton Sennával is többször megtapasztaltam ezt, 2007-ben viszont sajnos nem sikerült kezelnünk a dolgot. Ugyanolyan érzésekkel tekintek vissza az akkori szerepemre, mint Fernando. Az ember megbánja a hibáit, de visszacsinálni már nem lehet bizonyos dolgokat. Kezelhettem volna jobban a helyzetet? Igen, valószínűleg ügyesebb is lehettem volna.” 
A McLaren-főnök hozzátette, hogy a viszály szításában Lewis Hamiltonnak is nagy szerepe volt:
“Visszatekintve arra az időszakra, sokaknak úgy tűnhetett, hogy az a fiatal srác a kiválasztott. De azért ő is éretlen volt, és különben is, ki lőtt először? Azt hiszem, Lewisnak is szerepe volt a folyamat elindításában.”


Alonso végül azzal zárt, hogy 2007 és 2014/15 teljesen más: “Ha az ember őszinte önmagával és képes tanulni a tetteiből, akkor előretekinthet. Ez nem a 2007-es McLaren-Mercedes, hanem a McLaren-Honda, szerintem teljesen más. Jenson (Button) nem Lewis, én pedig más ember vagyok, mint 2007-ben. Azért ülök most itt, mert semmilyen gondom nincs (a McLarennel), és mert egy egy nyerő projekt.”