A kilencvenes évek elejére rengeteget változott a világ: összeomlott a Szovjetunió, a betonszarkofág alatt még gőzölögtek a négyes reaktorjának romjai Csernobilban, tombolt az infláció, rengeteg volt a bizonytalanság.

Ebbe a kaotikus helyzetbe érkeztek a földönkívüliekkel kapcsolatos észlelések, amire rátettek egy lapáttal a témát erősítő filmek, magazinok, tévéműsorok. 

Az UFO-tematika egyik legemlékezetesebb, paranormális tevékenységgel, és minden normálistól eltérő furcsasággal foglalkozó tévéműsora, a Nulladik típusú találkozások volt. A műsort Déri János, a tragikusan korán, 1992-ben, mindössze 41 évesen elhunyt népszerű tévériporter vezette, és személye adott némi hitelességet a valóság talajától sokszor elrugaszkodó témáknak. 

Aki akkoriban még gyerek volt, és találkozott a rendszerint tíz óra után induló műsorral, annak garantáltan örök emlék a nyolcvanas évek amerikai filmjeiből (a szerzői jogokra fittyet hányva) összeollózott, paráztató főcím:

Ma már viszont csodás kordokumentumként tekinthetünk a műsorra, az Endrefalva határában UFO-val versenyző kamionosok riportja igazi gyöngyszem, ami jól mutatja, hogy a napjainkban a közösségi médiában futótűzként terjedő teóriáknak mindig is volt táptalaja.