A ghánai fővárostól mindössze néhány kilométerre fekvő Kokrobite a régió legkevésbé fejlett közösségeinek egyike, ahol a családok többsége a halászatból él, és nem engedheti meg magának a gyerekek megfelelő taníttatását.

“A fiatalok számára lesz internet-hozzáférés, könyveket fognak olvasni és közös tanórákon vehetnek részt. Lesz végre egy hely, ahol jól érezhetik magukat” – mondta Martial Zohoungbogbo ghánai-benini építész, a “palackház” megalkotója, aki 30 évvel ezelőtt érkezett a közösségbe. Az építész annak idején egy német építésztől tanulta el, miként lehet műanyag palackok segítségével építkezni.

A még nem teljesen kész épülethez kétféle méretű palackot használtak: a földdel megtöltött és szorosan egymáshoz kötözött nagyobb palackok képezik a “téglákat” a falakhoz, míg a kisebb palackokat rétegesen helyezték le, hogy oszlopokként működjenek. Az épülethez agyagot, cementet és egyéb anyagokat is felhasználtak.

Egy újrahasznosítással foglalkozó vállalattól vásárolták meg a palackokat, amelyek megtöltésében a helyi iskolás gyerekek is részt vettek. Az építész szerint a “palackház” nem csupán környezetbarát, hanem tartós és biztonságos is, de ami a legfontosabb, hogy szükség esetén könnyen helyreállítható, és megfizethető a helyiek számára.