Aki keres, az talál – ez kiváltképp igaz az Alrosa nevű gyémántkészítőre. Nemrégiben megkaparintottak egy golflabda méretű, 242 karátos gyémántot, melyet Oroszországban találtak, de nem fogják sokáig őrizgetni. Március 22-én ugyanis ez a drágakő is új gazdára találhat egy dubaji árverésen.

A 21,7 * 31,3 * 41,9 mm-es gyémánt az egyik legnagyobb, melyet a részben állami tulajdonú csoport talált az évezredben. “Az olyan nyers gyémántok, melyekből 100 karátosnál is nagyobb köveket lehet vágni, hihetetlenül ritkák a természetben” – árulta el az Alrosa egyik vezetője, hozzátéve, hogy az ilyen köveket csak a legritkább esetben szokta bárki is elárverezni.

Hatalmas összeget kérhetnek ezért az óriási gyémántért 1

Nem is csoda, hogy a kikiáltási ár 2 millió dollár (609 millió forint) lesz. Akinek esetleg erre nem lenne elég pénze, az még szemezhet ugyanerről az aukcióról egy 191 és egy 136 karátos gyémánttal is.

Az Alrosa egyébként nagy névnek számít a gyémántbányászat világában: tavaly például ők voltak az elsők, akik gyémántot találtak a gyémántban. Az érdekes természeti képződmény ugyan csak 0,62 karátos volt, de így is értékes találatnak számított egyedisége miatt. Stílusosan rögtön el is nevezték Matrjoskának.

Hatalmas összeget kérhetnek ezért az óriási gyémántért 2

A Matrjoska röntgenfelvétele