A világ leggazdagabb emberei sosem unalmasak. Bill Gates szabadidejében a harmadik világ életszínvonalát próbálja emelni, kutatásokat finanszíroz, alapítványba pumpál dollármilliókat. Elon Musk el akarja juttatni az emberiséget a Marsra, úttörő szerepet játszik a villanyautózás elterjedésében, és globális internetszolgáltatást épít saját műholdjaival.

Roman Abramovics, a világ 137. leggazdagabb embere pedig gigajachtokat gyűjt. Ez is egy hobbi. Eddig négy volt neki, de most beújított egy ötödiket, és ha így halad, lassan a hét minden napján új fedélzeten ébredhet.

Ráadásul nem holmi dunai uszályokról van szó, ezek a magánkézben lévő legnagyobb hajók, és a legújabb több szempontból is rekorder.

Vízre került Abramovics 180 milliárd forintot érő új luxushajója 1

A Solaris névre keresztelt gigajachtot a Németországban lévő bremerhaveni Lloyd Werft cég készítette, a The Sun értesülései szerint a 140 méter hosszú hajó közel 180 milliárd forintba került az orosz milliárdosnak. Két 9 megawattos villanymotor gondoskodik a mozgatásáról, amit szintén a német ABB szállított. Az Azipod rendszerű hajtóművek érdekes újításnak számítanak ebben a méretosztályban. 

A technológia olyan kormányozható hajtásrendszeren alapul, amelynek elektromos hajtáslánca egy, a hajótesten kívül a tengerbe merülő, 360 fokban elfordítható hajócsavart magába foglaló hajtóműből áll. A három évtizeddel korábban piacra dobott Azipod-hajtás a környezetbarát hajóépítési technológia terén ágazati szabvánnyá, referenciává vált, köszönhetően annak, hogy alkalmazásával a hagyományos, tengelyvonalú hajtásrendszerekkel összevetve akár 20%-kal is csökkenthető az üzemanyag-fogyasztás.

Vízre került Abramovics 180 milliárd forintot érő új luxushajója 2

A nyolcszintes hajón helyet kapott többek között 48 kabin, egy helikopter-leszállóhely, egy medence és egy komplett wellness részleg.